Lifestyle

Zo zorg je voor een goede concentratie

Af en toe heb je gewoon even net iets meer concentratie nodig. Het kan zijn dat je een examen moet maken, een tentamen of je hebt gewoon even concentratie nodig voor een bepaalde opdracht. Veel mensen hebben moeite met hun concentratie en dat kan heel erg vervelend zijn. Hoe zorg je voor een goede concentratie en hoe kun je je concentratie het best behouden? Je leest het hier.

Op werk, school of gewoon thuis: soms moet je gewoon even goed geconcentreerd zijn zodat je je taken kunt voltooien. Ben jij ook zo iemand die snel afgeleid is? Ben jij al afgeleid wanneer je iemand hoort tikken op de laptop of heb je gewoon eigenlijk nooit een goede concentratie? Met deze tips gaat het vast een stuk beter!

1. Bepaal waar je je op moet concentreren
Concentratie betekent dat je je op één ding tegelijk focust. Het is dus belangrijk dat je voor jezelf weet waar je je op wil concentreren. Moet je veel verschillende dingen op één dag doen? Vergeet niet dat je maar één ding per keer kunt doen, dus focus je op datgene. Maak een planning aan het begin van de dag zodat je precies weet waar je je op moet concentreren.

2. Kijk eens hoe anderen zich concentreren
Kijk eens om je heen, als er andere mensen bij je in de buurt zijn, en kijk hoe zij zich concentreren. Wat doen zij precies? Wat is hun houding? Waarschijnlijk zie je dat mensen die erg geconcentreerd zijn vaak helemaal stil zijn. Het is natuurlijk voor iedereen verschillend, maar vaak zie je veel overeenkomsten bij mensen die geconcentreerd zijn. Probeer dit nu zelf ook eens te doen! 

3. Vermijd afleiding
Dit is misschien een lastige, maar het is wel heel erg belangrijk. Zet de tv of radio uit als je hier last van hebt. Als je op school of op werk bent probeer je dan af te zonderen. Ga apart zitten en leg alles weg wat je af kan leiden. Telefoon, agenda’s: alles wat je niet nodig hebt moet weg zijn. Zorg er ook hier weer voor dat je precies weet waar je je op moet concentreren. Je kunt ook oordoppen kopen zodat je minder last hebt van geluiden om je heen. 

4. Blijf rustig
Kun je je totaal niet concentreren? Dan is de kans groot dat je je daarna meteen onrustig voelt. Als je je druk gaat maken om het feit dat je je niet kunt concentreren dan gaat het fout. Blijf rustig, ga even iets anders doen en ga vervolgens weer vol goede moed aan de slag.

5. Neem pauzes
Het is heel erg belangrijk om af en toe even een pauze te nemen. Laat je concentratie even gaan en ga iets anders doen. Op deze manier krijgen je hersenen de kans even te herstellen. Vaak is je focus na een break een stuk beter en kun je er weer tegenaan. 

6. Let op je ademhaling
Neem tijdens het leren, werk of wat dan ook even een momentje om op je ademhaling te letten. Adem diep in door je neus en adem vervolgens uit door je mond. Doe dit een aantal keer. Op deze manier verleg je je focus volledig naar je ademhaling en kom je even tot rust. Ga nu weer verder met waar je mee bezig was, maar probeer de focus vast te houden.

via GIPHY

7. Zet je meldingen uit
Misschien verwacht je een belangrijk mailtje of een telefoontje, maar probeer je meldingen zoveel mogelijk uit te zetten. Facebook, WhatsApp, Snapchat: allemaal hartstikke leuk, maar ook hartstikke afleidend. Probeer het gebruik van deze apps te beperken tot tijdens je pauzes.

8. Breek je werk in stukjes
Moet je ontzettend veel doen? Probeer dit dan in stukjes te breken. Het kan demotiverend werken als je ziet hoeveel je moet doen. Geef jezelf een beloning als je een bepaald onderdeel heb afgewerkt en neem een korte pauze. Vaak is je concentratie beter als je voor een kortere tijd aan de slag gaat en iets vaker, dan wanneer je een paar uur achter elkaar gaat zitten.

9. Werk/leer altijd op dezelfde locatie
Het kan erg lastig zijn om elke keer op een andere locatie te werken. Werk je normaal altijd op school of op kantoor, probeer dit dan ook zoveel mogelijk te doen. Ga niet de ene dag thuis zitten, de volgende dag in de bibliotheek en weer een dag erna in een koffiezaak. Je geest raakt gewend aan een bepaalde locatie. Probeer hier dus ook zoveel mogelijk rekening mee te houden.

Lees ook:

Bron, bron