Lifestyle

Hoe ongezond is het om je plas op te houden?

Soms moet je heel nodig plassen, maar je hebt geen tijd, geen zin of gewoon niet de mogelijkheid om even naar de wc te gaan. Je hoort direct allerlei horrorverhalen. Je blaas kan ontploffen en je kunt allemaal nare ziektes krijgen. Help! Maar is je plas ophouden echt zo ongezond? Of valt het eigenlijk allemaal wel mee? 

Je zit in de trein en je moet ineens nodig plassen. Er is natuurlijk wel een wc aanwezig in de trein, maar no way dat jij op de wc gaat zitten (of er boven gaat hangen)! Maar je begint meteen te twijfelen, want de horrorverhalen komen meteen naar boven. Zo zou je blaas kunnen exploderen en het zou ook nog eens heel erg slecht zijn voor je nieren. Maak je geen zorgen. Je plas ophouden schijnt niet zo erg te zien als veel mensen denken…

View post on Instagram
 

Oké, het is natuurlijk ook niet verstandig om de hele dag achter je bureau te blijven zitten en nooit te plassen. De gemiddelde mens plast zo’n vier tot zes keer per dag en als je moet, dan moet je. Gemiddeld kun je je plas zo’n vier uur lang ophouden. Dit ligt natuurlijk wel een beetje aan de hoeveelheid die je drinkt. Volgens deskundigen zou je je plas niet langer dan vier uur op moeten houden. Als je dit één keer doet is het nog niet zo’n ramp, maar wel als je dit regelmatig doet. 

Als je dit wel vaker doet dan rekt je blaas uit. Normaal gesproken houdt je blaas zo’n 300 ml urine vast, maar als je blaas uitrekt wordt dit soms wel 600 ml. Wat hier een nadeel van is, is dat de kwaliteit van je blaas minder wordt. Je plast ook minder goed uit en dat is niet handig. 

Als je je blaas niet helemaal leegt is de kans op infecties groter. Als je een bacterie in je blaas krijgt en je houdt vervolgens je plas op… Ja, je raadt het al, dan is de weg helemaal vrijgemaakt voor infecties. Als je een blaasinfectie hebt en je houdt je plas op, dan is de kans op een nierinfectie nog groter. Dit wil je niet!

Kortom, je plas ophouden is in eerste instantie niet super ongezond, maar op langere termijn vormt dit wel een gevaar. Probeer dus gewoon lekker te plassen als je het gevoel hebt dat je moet. 

Houd jij je plas ook wel eens op? 

Bron, bron