Food

Wat jouw food cravings jou willen vertellen (+ gezonde alternatieven)

Je hebt je voorgenomen om gezond te eten. Weg met die slechte snacks! Maar dan heb je ineens die heerlijke Milka reep in je hoofd en het is het enige waar je nu nog aan kan denken. Je moét en zal die reep eten. De craving is sterker dan het voornemen om gezond te eten, dus sprint je naar de winkel. Maar na de reep voel je je waanzinnig schuldig… Wist je dat jouw lichaam jou iets vertelt met cravings? Hier lees je waarom jouw lichaam behoefte heeft aan bepaalde snacks én wat je voor gezonde alternatieven kan eten!

De cravings die jij hebt zijn een manier van jouw lichaam om je te vertellen dat het ergens behoefte aan heeft. Heb je enorme trek in iets zoets of juist iets zouts? Dan vraagt je lichaam om bepaalde voedingsstoffen, maar de ongezonde snacks waar wij al snel naar grijpen is niet waar je écht behoefte aan hebt. Dit is wat jouw lichaam je wil vertellen én wat je kunt eten in plaats van de ongezonde snacks.

Je hebt zin in…

Chocola
Als je alleen maar aan repen chocola kunt denken dan heeft jouw lichaam behoefte aan magnesium. Deze stof is een mineraal dat nodig is voor de botopbouw, opbouw van lichaamseiwit, de overdracht van prikkels in spieren en in zenuwbanen en van belang voor het goed functioneren (strekken en samentrekken) van spieren, zoals de hartspier.

Gezonde alternatieven: fruit, rauwe cacao, dadels

Chips
Schreeuwt alles in jou om iets zouts? Jouw lichaam heeft behoefte aan choloride en silicium. Choloride speelt voornamelijk een belangrijke rol in de spijsvertering van eiwitten in de maag. Silicium is een belangrijk onderdeel van ons bindweefsel. Het zorgt onder andere voor mooie nagels en gezond haar.

Gezonde alternatieven: vis, cashewnoten, zaden, geitenyoghurt

Patat
Heb je enorme trek in patat of een andere vette snack, dan wil je lichaam jou vertellen dat je calcium nodig hebt. Calcium is een mineraal dat nodig is voor de opbouw en het onderhoud van de botten en het gebit. Het is nodig voor een goede werking van de zenuwen en spieren, de bloedstolling en het transport van andere mineralen in het lichaam.

Gezonde alternatieven: spinazie, salade, broccoli

Brood en pasta
Crave jij naar brood en pasta? Jouw lichaam heeft stikstof nodig. Stikstof is een belangrijk onderdeel van de vele organische moleculen – eiwitten, vet en koolhydraten – in het lichaam. Eiwitten zijn het antwoord! Kies dus voor een eiwitrijke snack (of maaltijd) en je craving zal verdwijnen.

Gezonde alternatieven: kip, handje amandelen, bonen

Koek of snoep
Wil jij het liefst naar de supermarkt sprinten en het snoep- en koekrek leegkopen? Jouw lichaam heeft behoefte aan chroom, koolhydraten, fosfor, zwavel of trypthofaan. Zin hebben in zoet kan ook betekenen dat je gewoon moe bent. Een goede nachtrust of een dutje kunnen ook wonderen doen!

Gezonde alternatieven: zoete aardappel, vers fruit, spinazie, noten, kip

Lees ook: 6 manieren om je suikerinname te verminderen

Waar heb jij de meeste cravings naar?

Bron, bron