Lifestyle

Word je echt sneller dronken als je door een rietje drinkt?

‘Bier na wijn geeft venijn’, is veel van de vele gezegden die rondgaan over alcohol. Zo heb je ook vast gehoord dat je sneller dronken zou worden als je door een rietje drinkt. Aha, daarom slaan die cocktails dus zo hard in! Maar, is dat wel echt zo? Girlscene ging op onderzoek uit en heeft een antwoord voor je. Nu weet je voor eens en voor altijd of het om een feit of fabel gaat!

Je hebt vast weleens gehoord dat je sneller dronken wordt als je door een rietje drinkt. Maar veel mensen weten niet of dit wel waar is. Daarom zochten wij het voor je uit. Wat blijkt? Het antwoord is ja. Je wordt écht sneller dronken als je alcohol door een rietje drinkt. 

Dit heeft niks te maken met de hoeveelheid alcohol, je krijgt uiteindelijk evenveel binnen. Je wordt sneller dronken als je door een rietje drinkt omdat de alcohol sneller in je bloed wordt opgenomen dan wanneer je uit het glas drinkt. 

Als je door een rietje drinkt, stroomt de alcohol langs het gehemelte. Het gehemelte is sterk doorbloed. De alcohol wordt voor een deel direct via het gehemelte opgenomen. Drink je alcohol uit een glas, dan is er veel minder contact met het gehemelte waardoor het dus ook langer duurt voordat je dronken wordt. 

Maar het gehemelte is niet de enige reden. Als je alcohol via een rietje drinkt dan verdampt er meer alcohol dan via het drinken uit een glas. Dat komt doordat er een lage druk in je mond ontstaat als je zuigt aan een rietje. En als de druk lager is, verdampt alcohol sneller. Deze verdampte alcohol adem je in en zo komt de alcohol via de longen in jouw bloed. Hierdoor voel je ook sneller iets van de alcohol. 

Uiteindelijk maakt het niet veel uit, maar je wordt wel iéts sneller dronken als je door een rietje drinkt. 

Had jij ook eerder van dit gezegde gehoord?

Bron