Lifestyle

7 tips voor de perfecte sollicitatiebrief

Vroeg of laat krijg je er mee te maken: het schrijven van een sollicitatiebrief. En hoewel ze je op school van alles leren, aan het schrijven van een goede brief besteden ze weinig aandacht. Terwijl het zo belangrijk is! Gelukkig is Girlscene hier om te helpen. Wij geven je 7 gouden tips voor dé perfecte brief.

Het schrijven van een goede brief is heel belangrijk. Via deze brief moet je jezelf als het ware verkopen aan je toekomstige werkgever. Je wilt immers uitgenodigd worden op een gesprek! Maar waar moet je allemaal op letten tijdens het schrijven van een brief? Hier komt het!

1. Zorg voor correcte gegevens
Bovenaan je brief zet je allereerst de datum en als je brief uit meerdere pagina’s bestaat moet je dit ook even vermelden. Daarna begin je met de aanhef. Het is super belangrijk dat je weet naar wie je de brief schrijft. Logisch, denk je nu misschien, maar niet vanzelfsprekend. Is je contactpersoon een man of een vrouw? En zorg ervoor dat je namen 3 keer checkt voordat je de brief verstuurt. Als je een persoonsnaam of bedrijfsnaam fout spelt lijkt het voor de lezer gelijk alsof je deze sollicitatie niet serieus neemt. 

2. Wees helder in je inleiding
Waar ken je het bedrijf van? Hoe kwam je op de vacature? Waarom wil je hier werken? Houd het kort en krachtig, maar vertel wel waarom jij bij dit bedrijf wil werken. Laat doorschemeren dat je onderzoek hebt gedaan naar het bedrijf. Stel je solliciteert bij een reclamebureau dat in 2014 een succesvolle campagne heeft afgerond. Als jij noemt dat jij het bedrijf sinds deze geweldige campagne niet meer kunt vergeten, laat je merken dat je het bedrijf al langere tijd volgt. Mocht je nu niet gelijk iets weten over het bedrijf waar je solliciteert dan kan Google je helpen. 

3. Vertel waarom het bedrijf jou nodig heeft
De volgende alinea is voor jou. Wie ben jij, wat zijn je kwaliteiten en waarom hebben ze jou nodig? Wees niet bang om positief over jezelf te zijn, ook al voelt dat misschien als opscheppen. Dit is het moment om te vertellen over bijzondere prestaties. Ga natuurlijk niet te ver en schrijf niet alles op, want dan word je brief veel te lang. Worden er in de vacature bepaalde vaardigheden gevraagd? Sta hier dan ook zeker even bij stil.

4. Afsluiten
Zorg voor een mooie afsluiter die blijft hangen. ‘Ik hoop van u te horen’, is altijd goed, maar als het je lukt kun je ook iets creatievers verzinnen. Vergeet in je laatste alinea niet te noemen dat je je CV in de bijlage meestuurt. 

5. Schrappen
Probeer nog wat zinnen te schrappen! Het is verleidelijk om zoveel mogelijk informatie over jezelf bloot te geven. Maar te veel tekst schrikt af en leest niet prettig. Vergeet niet dat degene naar wie je de brief stuurt, waarschijnlijk nog een hele hoop andere brieven krijgt. Probeer zo kernachtig te vertellen waarom jij de geschikte kandidaat bent. Heb je het idee dat je lang niet alles hebt kunnen vertellen? Noem dit dan in je brief. Je kunt bijvoorbeeld schrijven: ‘ graag licht ik in een gesprek mijn werkzaamheden bij …. nog verder toe’.

6. Spelling
Blijft een ding, maar spelfouten is nu eenmaal een afknapper. Lees je brief zelf goed door. Twijfel je? Zoek het op! Als je denkt dat er echt geen fouten meer in zitten, laat het dan nog een keer checken door iemand in je omgeving die goed is in spelling. Wie weet vist diegene er nog een klein foutje uit. 

7. Sturen
Als je mailt, doe dat dan met een net e-mailadres. Je emailadres uit groep 7 met tien xx’jes is misschien niet heel geschikt.. En ja, werkgevers zien dit echt wel. Zorg er daarnaast voor dat je een net mailtje formuleert waarin je vertelt wat de ontvanger in de bijlagen kan vinden. Als je de brief via de post verzendt, vergeet dan vooral geen postzegel en zorg voor een nette enveloppe. 

Heb jij al vaak een sollicitatiebrief geschreven? 

Beeld: Istock