Lifestyle

8 dingen waar je (bewezen!) gelukkig van wordt

Je kan dromen van een Chaneltas of een rondreis door Azië, maar uiteindelijk willen we allemaal maar één ding: gelukkig zijn. Dat is lang niet zo makkelijk als je stresslevel torenhoog is door de tentamenweek die voor de deur staat en een crush die je niet terug appt. Wat maakt een mens nou gelukkig? Het is een onderwerp waar veel onderzoek naar is gedaan en de onderzoekers zijn tot een aantal conclusies gekomen. Als je deze dingen doet, word je écht gelukkig. Het is wetenschappelijk bewezen!

1. Zie familie en vrienden regelmatig
Een onderzoek van Harvard wijst uit dat mensen die close zijn met familie en vrienden gelukkiger zijn. Mensen die hadden aangegeven weleens eenzaam te zijn, voelen zich minder gelukkig. Bovendien leven sociale mensen langer dan mensen die niet zo sociaal zijn. 

2. Investeer in waardevolle relaties
Familie en vrienden zijn dus belangrijk, maar dat wil niet zeggen dat meer ook beter is. Integendeel. Een onderzoek uit 2015, gepubliceerd in Psychology and Aging, wijst uit dat twintigers het aantal vrienden heel belangrijk vinden, maar dat de kwaliteit van relaties veel meer bijdraagt aan een gelukkig leven. Eén goede vriendin is dus van veel grotere waarde dan een handjevol kennissen. 

3. Wees dankbaar
Tijdens een onderzoek schreven 219 mannen en vrouwen elke dag in één zin op waar ze dankbaar voor waren gedurende drie weken. Wat bleek? De deelnemers gaven aan zich gelukkiger en meer tevreden te voelen, en symptomen van depressie namen af. Kijk dus naar de dingen die je wél hebt en sta er goed bij stil. Count your blessings.

4. Streef jouw doelen na
Het is heel verleidelijk om de hele dag in bed te liggen met een seizoen van Orange Is The New Black, maar onderzoek wijst uit dat je veel gelukkiger wordt als je dingen doét. Als je een doel bereikt, geeft dat je veel voldoening en dus meer geluk. Denk maar aan het gevoel dat je krijgt als je een goed cijfer hebt gehaald. You did it!

5. Maak herinneringen
Hoe graag je ook de trotse eigenaar van een Chanel Boy Bag zou willen zijn, het zal je niet gelukkiger maken. Fijne herinneringen doen dat wél. Volgens Harvard-psycholoog Daniel Gilbert maakt shoppen niet gelukkig. Althans, niet op lange termijn. Ervaringen dragen wel bij aan je geluksgevoel. Je kunt je geld dus beter besteden aan een concert van Beyoncé of een tripje naar New York.  

6. Help anderen
Onderzoekers van Yale ontdekten dat mensen die het gevoel hebben iets te betekenen voor anderen, gelukkiger zijn. Deze mensen vinden dat ze iets bijdragen en dat maakt blijkbaar gelukkig. Help dus een keer mee in het dierenasiel of draai een dagje mee in het bejaardentehuis. Het zal niet alleen anderen maar ook jezelf goed doen!

7. Sport voldoende
Wil je nog niet dood in de sportschool gevonden worden en hul jij je vaker in je sweatpants dan sportkleding? Dan hebben we slecht nieuws voor je, want van sporten word je juist gelukkig! Uit een Nederlands onderzoek blijkt dat sporters meer tevreden zijn over hun leven dan mensen die niet sporten. Hup, van die bank af!

8. Drink alcohol met mate
Verse groente en fruit is wat je moet eten als je gelukkig wilt zijn. Wat je echt moet vermijden? Alcohol! De Grant Study heeft een sterke correlatie gevonden tussen alcohol en depressie. Bovendien leiden alcohol en sigaretten tot een vroegere dood. 

Waar word jij gelukkig van?

Bron, bron