Beauty

5 tekenen dat je make-up echt over datum is

Laten we even eerlijk zijn: komt het nu echt vaak voor dat je een lipgloss opmaakt? Of een mascara? Eigenlijk niet. Maar aan de andere kant moeten we niet vergeten dat ook make-up een houdbaarheidsdatum heeft en dat de kans groot is dat je make-up in je la hebt liggen wat eigenlijk niet meer goed is… Dit zijn de vijf tekenen dat je make-up over datum is.

Stel, je hebt een lipgloss van MAC in je make-up tasje zitten. Het is een product van bijna €20, maar misschien gebruik je het toch niet zo vaak als je zou willen. Zeker als je een grote make-up stash hebt opgebouwd is die kans groot. Hartstikke zonde, want voordat je het weet is de lipgloss helemaal niet goed meer. Aan de andere kant wil je het niet weggooien omdat het duur was. What to do? De volgende punten wijzen erop dat je make-up over datum is en dat je het moet weggooien om infecties te voorkomen.

1. Check de houdbaarheidsdatum
Allereerst is het belangrijk om naar de houdbaarheid van je producten te kijken. Poeder gaat langer mee dan vloeibare producten, dus daarom is het extra oppassen geblazen met de vloeibare make-up in je collectie. Vaak vind je aan de onderkant of de zijkant van make-up een potje met een getal en een ‘M’. Zo staat er op de NYX Soft Matte Lip Cream 18M, wat betekent dat dit product 18 maanden goed blijft nadat je het voor het eerst gebruikt. Maar wanneer weet je of de 18 maanden voorbij zijn? Tja, dat zou je dan moeten bijhouden, maar mocht je dat niet gedaan hebben hoef je je nog geen zorgen te maken. De volgende punten helpen je om te bepalen over de houdbaarheidsperiode voorbij is!

2. Het ruikt niet meer hetzelfde
Om in de MAC-sferen te blijven: je herkent de lipproducten aan de vanille geur. Als het niet meer hetzelfde ruikt of gewoonweg ‘oud’ ruikt betekent het dat je beter de lipproducten weg kunt gooien. Over het algemeen gaan lipproducten zo’n 2 jaar mee en merk je na die tijd dat de producten veranderen. Lipgloss of lipstick brengt niet meer zo prettig aan als eerst, ruikt dus een tikkeltje vreemd en kan zelfs een stuk droger zijn. Als dit het geval is betekent het een enkeltje prullenbak. Hoe duur je producten ook zijn!

3. De kleur verandert
Als je merkt dat je make-up er niet meer hetzelfde uitziet als het moment waarop je het kocht weet je hoe laat het is. Waarschijnlijk is het oud geworden… Naast de geur kun je ook aan de kleur zien of make-up over datum is. Is de kleur veranderd? Dan is het echt niet goed meer. Dit geldt trouwens ook voor producten als foundation en concealer. Grote kans dat je vloeibare gezichtsproducten na één jaar hun beste tijd wel gehad hebben en dat je foundation ineens een heel andere kleur is. Dit verklaart dus waarom kleuren veranderen!

4. Je krijgt een allergische reactie of infectie
Zijn je ogen ineens erg gevoelig of krijg je zelfs een infectie? Dan kun je erop wedden dat je make-up gebruikt waar je beter dag tegen kunt zeggen. Zelfs een poederproduct als oogschaduw heeft een houdbaarheidsdatum en ja, je ogen kunnen gevoelig worden of zelfs gaan ontsteken als de oogschaduw (of eyeliner, mascara…) niet meer goed is. Vervang je mascara daarom iedere drie à vier maanden, houd je eyeliner in de gaten en gooi oogschaduw weg als je een allergische reactie of ontsteking krijgt.

5. Het is droog/korrelig/dikker/voelt anders
Is je mascara droger dan normaal en zelfs klonterig? Gooi het weg. Is je eyeliner helemaal opgedroogd en is de kleur anders? Bye bye. Voelt je concealer niet meer hetzelfde aan? Tijd om het weg te doen. Waarschijnlijk weet je als geen ander hoe je make-up aan hoort te voelen en hoe het op je huid hoort te zitten. Als de textuur verandert weet je vanaf nu dat het betekent dat je make-up over datum is.

Tot slot: bewaar je make-up het liefst op een donkere, koele plek en zorg dat je de verpakking altijd goed sluit. Op die manier gaat je make-up net iets langer mee.

Waaraan merk jij dat make-up over datum is?