Beauty

5 gouden tips om pigmentvlekken aan te pakken

Veel mensen krijgen vroeg of laat te maken met pigmentvlekken. Deze bruine vlekken in het gezicht of op het lichaam ontstaan vaak door de zon en eigenlijk geldt: hoe meer je in de zon komt, hoe groter de kans op pigmentvlekken. Misschien heb je er zelf een paar of ken je iemand die het heeft, maar hoe pak je deze donkere plekken aan? Girlscene vertelt het je.

Pigmentvlekken of hyperpigmentatie krijg je vaak als je wat ouder bent, maar ook als je jong bent kun je het krijgen. Zo kun je last hebben van pigmentvlekken omdat je bijvoorbeeld onzuiverheden of acne had, maar ook wondjes leiden in sommige gevallen tot donkere vlekken op de huid. Door deze vlekken lijk je ouder en oogt je huid minder egaal wat voor vrouwen een probleem kan zijn. Met de volgende vijf tips ga je de vorming van pigmentvlekken tegen en licht je bestaande vlekken op.

1. Voorkom het met zonnebrandcrème
Onder het mom voorkomen is beter dan genezen is het echt belangrijk dat je goed voor je huid zorgt om hyperpigmentatie te voorkomen. Dat is nu eenmaal makkelijker dan bestaande plekken oplichten. Maar hoe doe je dat? Zorg er allereerst voor dat je je huid (en dus ook je handen) insmeert met zonnebrandcrème voordat je naar buiten gaat. Zelfs in de winter!

2. Laat onzuiverheden met rust
Waarschijnlijk heb je op jonge leeftijd eerder te maken met donkere plekken doordat je hebt gekrabt aan puistjes dan dat het door de zon is veroorzaakt. Let er daarom op dat je onzuiverheden met rust laat, hoe moeilijk dat ook is. We know, het is super verleidelijk om een puist uit te knijpen of om mee-eters aan te pakken, maar het is echt beter om er niet aan te zitten. Kun je echt niet meer tegen de onzuiverheden? Ga dan naar een schoonheidsspecialist. De kans op wondjes is dan echt vele malen kleiner. De overgebleven littekens krijg je echt niet binnen een paar weken (of een paar maanden) weg als je er zelf met je vingers aan gaat zitten.

3. Gebruik een gezichtsreinigingsborstel
Op de Girlscene redactie zijn we allemaal verslaafd aan onze gezichtsreinigingsborstels zoals de Clarisonic, Philips VisaPure en Foreo Luna Mini. Waarom? Omdat zo’n borstel je huid 1. een stuk beter reinigt en 2. het dode huidcellen verwijdert. Dat eerste is natuurlijk hartstikke belangrijk, maar vooral dat laatste is mooi meegenomen. Als je donkere plekken zoals pigmentvlekken (of littekens) wil oplichten is exfoliëren erg belangrijk. Gebruik zo’n borstel daarom het liefst iedere dag of om de paar dagen als je huid gevoelig is. Wedden dat je huid er na een tijdje egaler uitziet?

4. Retinoïde vervaagt pigmentvlekken
Verschillende mensen zweren bij retinoïde (retinol) om pigmentvlekken te vervagen. Als je op Google hiernaar zoekt lees je dat het effectief werkt tegen acne, maar ook voor hyperpigmentatie is dit een oplossing. Retinoïde is een vorm van vitamine A en helpt om de celvernieuwing te versnellen. Wat betekent dat? Vlekken vervagen sneller. Let op dat zulke producten je huid gevoeliger en zelfs droger kunnen maken, dus hydrateer de huid goed met een dagcrème, draag zonnebrandcrème en heb geduld. De kans dat pigmentvlekken compleet verdwijnen is niet heel groot en vaak heb je in ieder geval een paar maanden nodig om verschil te zien.

5. Behandel de vlekken
Tot slot: naast het voorkomen kun je bestaande pigmentvlekken het beste ‘s avonds voor het slapen behandelen. Je kunt naar de huisarts of dermatoloog gaan om speciale producten aan te vragen, maar je kunt ook de parfumerie binnenstappen en producten zoeken tegen hyperpigmentatie. De kans is groot dat een product in de parfumerie alleen een lager percentage aan actieve ingrediënten heeft, waardoor het langer duurt voordat je verschil ziet. Wil je wel gewoon iets in de winkel kopen? Probeer dan bijvoorbeeld de Even Better lijn van Clinique.

Heb jij pigmentvlekken? Wat is volgens jou de beste tip?

Bron, bron

Beeld: iStock

Must reads 👀