Lifestyle

Dit zijn de oorzaken van obstipatie

Obstipatie is eigenlijk een duur woord voor verstopping. En met verstopping bedoelen wij de verstopping van je darmen. Het is heel lastig wanneer je last hebt van obstipatie. Je kunt er zelfs heel erg ziek van worden. Vaak heb je geen flauw idee waar de obstipatie vandaan komt. Nou, er zijn heel veel verschillende oorzaken: welke oorzaak hoort bij jou?

1. Vezels
Dit is de meest voor de hand liggende en ook één van de meest voorkomende oorzaak is vezels. Het gaat hier niet per se om het meer eten van vezels, maar om de combinatie van vezels en water. Veel mensen gaan meer vezels eten wanneer zij last hebben van obstipatie, maar zij vergeten hierbij water te drinken. De vezels moeten in de darmen gevoed worden door water. Hier lossen ze als het ware op. Als er veel vezels in de darmen zijn en er te weinig water is, blijven de vezels dus in tact en is er kans op obstipatie. 

2. Reizen
Je kunt obstipatie krijgen van reizen. Je verbreekt je normale routine en de kans is aanwezig dat je hierdoor dus opstoppingen krijgt in je darmen. Probeer veel water te drinken, veel vezels te eten en voldoende beweging te krijgen. Vaak zijn dit namelijk oplossingen die helpen, net als wanneer je thuis last krijgt van obstipatie.

3. Witte rijst
Witte rijst is erg plakkerig en vrijwel alle goede stoffen zijn uit de rijst gehaald. Zo bevat het nog maar amper calcium, vezels en magnesium. Dit zijn onder andere stoffen die je darmen veel nodig hebben. De stoffen die wel in rijst zitten kunnen obstipatie veroorzaken. Probeer dus eens zilvervliesrijst te eten in plaats van witte rijst.

4. Slechte wc gewoontes
De kans is groot dat jij liever niet naar een openbaar toilet gaat of misschien wil jij ook liever niet naar de wc op je werk of school. Wanneer je je ontlasting te lang ophoudt, of wanneer je dit te vaak doet, dan gaat je lichaam de ontlasting dus ook tegenhouden. Je veroorzaakt een opstopping in je darmen omdat je niet poept en na een tijdje voelt je lichaam ook niet meer alsof je naar de wc moet gaan.

5. Een tekort aan kalium
Kalium heb je nodig voor de beweging van je spieren. Wanneer je een tekort aan kalium hebt werken de spieren rondom je darmen en endeldarm ook minder goed. Wil je dit probleem tegengaan dan moet je vooral bananen, aardappels, mango’s, pruimen en kiwi’s eten.

6. Zuivel
Zuivel is de boosdoener bij veel problemen en het kan ook zeker een boosdoener zijn als het gaat om je ontlasting. Lactose kan ervoor zorgen dat je óf diarree krijgt óf obstipatie. Misschien dacht je altijd dat overgevoeligheid voor zuivel alleen voor diarree kon zorgen. Dit is dus niet het geval en dit is zeker iets waar je over na kunt denken als je last hebt van obstipatie. Twijfel je of dit de oorzaak is? Probeer dan eens een aantal dagen zuivelvrij te eten. Als je meer wilt lezen over stoppen met het eten van zuivel, klik dan hier

7. Prikkelbare darm syndroom (PDS)
Er zijn, helaas, heel veel mensen die last hebben van PDS. De kans is groot dat je lichaam de ontlasting niet genoeg naar beneden kan ‘drukken’. Dit komt onder andere doordat je darmen niet genoeg water kunnen gebruiken. Er zijn veel speciale medicijnen en diëten die kunnen helpen bij PDS. Ga langs bij de huisarts om te kijken of er misschien een oplossing voor jou is.

8. Calciumsupplementen
Slik jij extra calciumsupplementen? Dan kan dit ook een oorzaak zijn van obstipatie. Stop een tijdje met de supplementen om erachter te komen of dit inderdaad de oorzaak is. Als je echt extra calcium nodig hebt dan kun je producten eten waar extra veel calcium in zit zoals: zuivel, boerenkool, broccoli, vijgen, tofu en sommige vis.

9. Te veel laxeertabletten
Laxeertabletten helpen je in eerste instantie met obstipatie, maar wanneer je teveel laxeertabletten slikt kun je ook júist obstipatie krijgen. Ook kun je gewend raken aan de bevorderende stofjes die in laxeertabletten zitten. Als je dan stopt met de tabletten dan mis je deze stofjes en krijg je obstipatie. Laxeertabletten gebruiken kan dus zeker geen kwaad, maar probeer dit niet te lang te doen.

10. Je krijgt te weinig beweging
Je weet natuurlijk dat bewegen gezond is, maar het is ook een oplossing voor je obstipatie. Wanneer je niet of weinig beweegt, bewegen je darmen ook niet of veel minder. Zorg dus elke dag voor voldoende beweging.

Weet jij nog handige tips tegen obstipatie?

Bron, bron

Must reads 👀