Lifestyle

9 handige tips voor meiden met een beugel

Als jij geen beugel hebt gehad en er ook nooit een nodig hebt dan ben je een echte geluksvogel! Veel meiden krijgen in hun leven te maken met een beugel. Sommigen hebben geluk, die hoeven maar een jaar rond te lopen met ijzer in hun mond. Andere meiden hebben iets minder geluk, sommigen lopen wel 5 jaar rond met een beugel! Girlscene geeft beugeldragers de handigste tips

Beugels kunnen erg onhandig zijn en vaak zitten ze alleen maar in de weg. Aan de andere kant zijn beugels fantastisch, want je krijgt er een mooi en recht gebit van. De kans is groot dat je alle dingen uit dit artikel herkent als je een beugel hebt. Maar wat kun je nu het beste vermijden wanneer je een beugel draagt? En wat kun je prima doen met dat ijzeren ding in je mond? WIj helpen jou een handje opweg. 

Eten en drinken
Als je beugel net is aangedraaid dan heb je waarschijnlijk helemaal geen zin in eten. Vaak heb je dan erg pijn in je mond en je kunt ook last hebben van blaren en aften. Er zijn een aantal producten die je beter niet kunt eten als je een beugel hebt, maar over het algemeen kun je nog genoeg eten. Gelukkig maar! 😉

Do: pudding, milkshakes, zachte broodjes, pannekoeken, muffins, pasta, rijst, tonijn, zalm, kipfilet, gehakt, zacht fruit: bananen, aardbeien, gestoomde zachte groenten.
Don’t: kauwgom, plakkerige snoepjes, bagels, drop, chips, popcorn, noten, appels en wortels.

Natuurlijk kun je de don’ts wel eten, maar let goed op je beugel. Snijd de appels en wortels bijvoorbeeld in kleine stukjes en bijt niet van de appel of wortel zelf af. Kauwgom is echt risky met een beugel, want het blijft vaak overal aan vast plakken.


De maandelijkse controle
Elke maand mag je weer langs de orthodontist voor controle. Misschien zit er wel een slotje van je beugel los, of wie weet is het ijzerdraadje wel geknapt. Het ‘aandraaien’ van je beugel kan best pijnlijk zijn en meestal heb je vooral de dagen na de controle veel pijn. Je kunt een paracetamol innemen als de pijn te erg is. Probeer tijdens deze dagen wat zachter voedsel te eten. Als het eten echt heel veel pijn doet, kun je ook een lekkere smoothie maken. Vergeet niet dat de pijn tijdelijk is en dat het uiteindelijk allemaal voor een goed doel is.

Losse tanden 
Heb je het gevoel alsof je tanden los zitten? Maak je geen zorgen, want dit is heel goed mogelijk. Om je tanden te kunnen verplaatsen, moeten ze ook iets los zitten. Wanneer je een beugel hebt, komen je tanden dus ook iets losser te zitten. Als je het gevoel hebt dat je tand(en) echt té los zit(ten), maak dan een afspraak bij de orthodontist.

Poets je tanden extra goed
Het is belangrijk om wat meer aandacht aan het tandenpoetsen te besteden. Er gaan veel etensresten tussen je beugel zitten. Je wilt geen infecties of andere viezigheden in je mond, dus reinig je mond elke dag goed. Gebruik een goede (elektrische) tandenborstel, flos je gebit en gebruik eventueel wat reinigend mondwater.

Gebruik de wax die je krijgt bij de orthodontist
Deze wax is perfect voor scherpe plekjes of andere irritatiepunten. Je kunt een klein beetje wax nemen en deze op deze plekjes doen. Zo heeft de beugel minder kans om je mond te beschadigen. Heb je snel last van droge lippen? Zorg dan dat je altijd een goede lippenbalsem bij je hebt. 

via GIPHY

Losse slotjes of draadjes
Als je voelt dat er een slotje los zit, of wanneer je een stukje ijzerdraad voelt prikken in je mond moet je meteen de orthodontist bellen! Als je een loszittend slotje hebt, dan is er niet per sé haast mee, maar probeer wel zo snel mogelijk langs de orthodontist te gaan. Een los stukje ijzerdraad in je mond is heel vervelend. Helemaal als het tegen je mond of tong aan prikt. Je kunt erg veel last hebben van een prikkende draad, dus probeer zo snel mogelijk een afspraak te maken bij de orthodontist.

Luister altijd naar je orthodontist
Als je een slotjesbeugel hebt dan valt er niet echt vals te spelen, maar als je een beugel hebt die je ook uit kunt doen dan kun je valsspelen. Wees slim en doe dit niet. Als je zo snel mogelijk van je beugel af wil zijn, draag deze dan ook altijd. Moet je elastiekjes gebruiken bij je slotjesbeugel? Doe dat dan ook. Ze worden niet voor niks gegeven en de orthodontist zal niet verder gaan met de behandeling als jij de stiekjes niet draagt. Er is altijd een reden waarom ze een bepaalde beugel geven. Heb je geen flauw idee waarom je een buitenboordbeugel moet dragen? Vraag het dan aan de orthodontist.

Pas op met sporten
Als je op turnen zit of voetbal, dan hoef je opzich niet zo oplettend te zijn. Maar stel je voor dat je aan boksen doet. Je wilt dan wel dat je tanden goed beschermd zijn. Overleg met je orthodontist of je eventueel een speciaal bitje kunt kopen. Kijk altijd uit, ook met andere sporten, dat je nergens aan blijft hangen met je beugel.

Blijf altijd denken aan het eindresultaat
Een beugel kan soms heel vervelend zijn. Je kunt bepaalde dingen niet goed eten, je hebt soms pijn in je mond en je hebt geen zin om weer die buitenboordbeugel te dragen. Vergeet niet dat dit allemaal voor een goed doel is. Uiteindelijk krijg jij  een prachtig gebit. Dat is het toch allemaal waard? 

Heb jij ook een beugel? Heb jij nog tips voor meiden die ook een beugel dragen?

Bron, bron