Lifestyle

Dit is de oorzaak van jouw opgeblazen gevoel

Een opgeblazen gevoel is misschien wel één van de meest lastige dingen die sommige meiden elke dag meemaken. Vaak heb je geen flauw idee hoe je eraan komt en je weet al helemaal niet hoe je er vanaf kunt komen. Te veel cafeïne of toch de anticonceptiepil? Dit kunnen oorzaken zijn van een opgeblazen buik. Lees snel verder om te zien wat je eraan kunt doen.

Het is heel vervelend om een opgeblazen buik te hebben. Het zit je vaak in de weg en je kunt er ook veel last van hebben. Er zijn heel veel verschillende oorzaken van een opgeblazen buik. Lees snel verder om erachter te komen wat het kan zijn en wat je eraan kunt doen.

Frisdranken
Cola, Sinas, Sprite: In deze verfrissende drankjes zit ook veel koolzuur. De bubbeltjes in je drankje zorgen voor extra lucht in je buik en hier krijg je dus een opgeblazen gevoel van. Wist je dat drinken door een rietje ook voor extra lucht in je buik zorgt?

Oplossing: Niet door een rietje drinken. Geen koolzuurhoudende drankjes drinken, maar kies voor bubbelvrije sapjes of water met een smaakje.

Bepaalde voedingsmiddelen
Boerenkool, appels, broccoli, avocado’s: dit zijn producten die stoffen bevatten die het lichaam moeilijk af kan breken. Het gevolg hiervan is dat je een opgeblazen gevoel krijgt. Dit zijn niet de enige producten, maar wel een aantal van de bekendste. Veel mensen hebben ook klachten bij het eten van koolsoorten.

Oplossing: Je hoeft deze producten echt niet te schrappen, maar probeer er iets minder van te eten dan normaal. Eet jij 1 of meerdere avocado’s per dag? Probeer het te beperken tot een drie per week.


Te snel gegeten
Als je heel erg honger hebt, ga je vaak snel eten. Het gevolg hiervan is dat er luchtbubbels in je buik komen samen met je eten. Vaak kauw je ook niet goed genoeg als je snel eet en hierdoor kan je lichaam de koolhydraten minder goed verwerken. Dit kan ook weer zorgen voor veel gas in je buik en dus een opgeblazen gevoel.

Oplossing: Probeer rustiger te eten. Kauw je eten goed, probeer eens minstens 10 keer te kauwen op 1 hap eten.

Te veel eten
Dit is de meest voor de hand liggende oorzaak. Je hebt teveel gegeten en hierdoor heb je een opgeblazen gevoel. Het opgeblazen gevoel komt door de gassen die vrijkomen in je buik. 

Oplossing: Minder eten. Wat ook kan helpen is om die grote maaltijd in stukjes te verdelen. Zo geef je je buik de kans om even tot rust te komen.

Te weinig water gedronken
De oorzaak van jouw opgeblazen buik kan best wel eens zijn dat je te weinig water gedronken hebt. Je lichaam gaat al het water opslaan als het bang is dat het te weinig water binnenkrijgt. Je houdt dus vocht vast en hierdoor kun je ook een opgeblazen gevoel krijgen.

Oplossing: Drink minimaal 2 liter water per dag en probeer ook regelmatig te drinken. Drink niet in 1 keer een halve liter weg, maar verdeel dit over de dag.

Medicijnen
Sommige pijnstillende en ontstekingsremmende medicijnen staan erom bekend dat ze vocht vast houden in het lichaam. 

Oplossing: Lees de bijsluiter of schakel eventueel de huisarts in. Misschien heeft de huisarts een ander medicijn als alternatief.

Stress
Dat stress een grote impact kan hebben op je lichaam is bekend. Denk aan puistjes en hoofdpijn, maar een opgeblazen gevoel hoort hier ook bij! Pak jij een glas cola als je gestrest bent of hap je veel naar adem? Hier kun je een opgeblazen gevoel van krijgen.

Oplossing: Niet meer stressen! Dit is natuurlijk makkelijker gezegd dan gedaan, maar probeer er rekening mee te houden. Lukt het niet? Probeer dan in ieder geval het glas cola te vermijden en drink wat water.


Kauwgom
Elke keer als je kauwgom kauwt komt er heel veel lucht in je darmen. Hier kun je dus zeker weten een opgeblazen buik van krijgen.

Oplossing: Eet niet te veel kauwgom en probeer ook niet te lang te kauwen.

Laat in de avond eten
Je maag is het meest actief overdag als de zon schijnt. In de avond of ‘s nachts, als het donker is, werken je maag en je darmen minder snel. Als je dus laat in de avond of vlak voor het slapen nog een flinke maaltijd eet, dan kan je lichaam dit minder snel verwerken. 

Oplossing: Probeer geen zware maaltijden meer te eten vlak voor je naar bed gaat. Eet overdag wat zwaardere en calorierijkere maaltijden.

Chronische ziekte
Coeliakie, PDS, lactose intolerantie: dit zijn allemaal ziektes die onder anderen ben je darmen te maken hebben. Als je bijvoorbeeld na het eten van gluten of zuivel erg veel last van een opgeblazen gevoel hebt dan zou dit best wel eens een oorzaak kunnen zijn.

Oplossing: Ga langs de huisarts om te testen of je misschien een chronische ziekte hebt. Lees hier meer over het stoppen met eten van zuivel.

De anticonceptiepil
Veel anticonceptiepillen bevatten veel oestrogeen en hier kun je een opgeblazen buik van krijgen. Je kunt ook vocht vasthouden door de pil en hierdoor een opgeblazen gevoel krijgen.

Oplossing: Overleg met de huisarts of je eventueel een andere anticonceptiepil kunt nemen.

Cafeïne
Je zou misschien verwachten dat cafeïne een opgeblazen gevoel juist tegen moet gaan, omdat het je nieren helpt met het verwerken van het vocht in je lichaam. Helaas is dit niet het geval. Cafeïne kan het voedselverwerkingsproces vertragen waardoor je een opgeblazen buik krijgt. 

Oplossing: Probeer minder koffie te drinken of andere dranken waar veel cafeïne in zit. Kun je echt niet zonder koffie? Misschien is cafeïne​vrije koffie een optie. Bij veel supermarkten en ook koffiezaken kun je dit krijgen.

Je beweegt te weinig
Als jij niet beweegt, dan doen je maag en darmen dit ook niet. Je hoort het misschien wel vaker: zitten is het nieuwe roken. Je moet in beweging blijven om je lichaam gezond te houden. Heb jij dus een opgeblazen gevoel en je hebt de afgelopen dagen weinig beweging gehad? Dan is het de hoogste tijd om de benen te strekken.

Oplossing: Probeer elke dag minimaal 30 minuten intensief te bewegen. Als je de hele dag moet zitten, ga dan tussendoor even wandelen of doe oefeningen terwijl je zit.

Heb jij ook wel eens last van een opgeblazen gevoel? Wat doe jij hieraan?

Bron, bron

Beeld: iStock

Must reads 👀