Lifestyle

Waarom moet je plassen als je stromend water hoort?

Het is een struggle die we allemaal kennen. Je moet een beetje naar de wc, maar dan hoor je stromend water. De kraan gaat open, je bent in het zwembad of je irritante broertje vond het wel lollig om het geluid van een waterval af te spelen. Ineens moet je HEEL nodig naar de wc! Hoe komt dat toch? De wetenschap heeft het antwoord.

Je hebt vast weleens gemerkt dat je ineens heel nodig naar de wc moet als je het geluid van stromend water hoort. Terwijl je daarvoor misschien helemaal niet zo nodig moest! Het geluid van stromend water heeft blijkbaar een heel sterk effect op onze blaas. Hoe kan dat?

Voor het antwoord gaan we naar de wetenschap. Er is niet veel onderzoek gedaan naar dit onderwerp en er is geen antwoord dat 100% zeker is, maar het is hoogstwaarschijnlijk een geconditioneerd reflex. Dit is een reflex die is aangeleerd door een ervaring die zich meerdere keren herhaalt.

Het geluid van stromend water lijkt op de geluiden die je hoort als je naar het toilet gaat. Tijdens een toiletbezoekje hoor niet alleen het geluid als je plast, maar ook als je doorspoelt en je jouw handen wast. Daarom associeer je vrijwel alle geluiden van stromend water – van een waterval en de zee tot een bad dat vol loopt – met naar de wc gaan. 

Het is dus volkomen normaal dat je naar heel nodig naar de wc moet als je stromend water hoort! 

Lees ook: 20 dingen die smeriger zijn dan het toilet

Herken jij dit verschijnsel?

Bron