Food

De 5 lekkerste vegan recepten om een keer uit te proberen

Heb jij wel eens meegedaan aan een vegan challenge? Dit houdt in dat je voor een periode van bijvoorbeeld 7 tot 30 dagen als een echte veganist door het leven gaat. Het is minder moeilijk dan het lijkt! Het is ook altijd mooi meegenomen dat je hierdoor inspiratie op kan doen voor lekkere en gezonde recepten, of je nu vegan bent of niet. Lees snel verder voor inspiratie!

Matcha latte
Om te beginnen met een drankje: matcha is een soort super sterke groene thee die veel meer antioxidanten bevat dan normale groene thee. Als je hier rijstmelk en een beetje honing aan toevoegt krijg je een super lekker zoet drankje die je voor je normale kop thee kan vervangen.

Ingrediënten
1 beker bruine rijstmelk
½ theelepel matchapoeder
1 theelepel honing

Bereiding
Warm de melk en matcha op in een pan, terwijl je het met een melkopschuimer laat schuimen tot dat het heet, romig en opgeschuimd geheel is. Voeg aan het eind een klein beetje honing toe.

Raw Snickerstaart
Als je chocolade, pindakaas, dadels en noten combineert kun je eigenlijk alleen maar iets heel lekkers (en machtigs) verwachten. Een voorbeeld daarvan is deze Snickerstaart waarvan je een klein stukje nodig hebt.

Ingrediënten
Voor de onderste laag:
½ beker walnoten
½ beker cashewnoten
8 sappige ontpitte dadels
Citroenschil

Voor de karamellaag:
10 sappige ontpitte dadels
2 eetlepels biologische pindakaas
3 eetlelepels kokosmelk
Snufje roze Himalaya zout
Handje fijngehakte amandelen

Voor de bovenste laag:
50 gram 80% pure chocola
2 eetlepes gesmolten kokosolie
1 eetlepel bruine rijstsiroop
1 eetlepel rauwe cacaopoeder

Bereiding
Onderste laag: Doe alle ingrediënten in een keukenmachine totdat je een plakkerige textuur hebt. Doe dit mengsel in een vierkante bakvorm. Druk de korst stevig aan.
Karamellaag: Doe alle ingrediënten in een keukenmachine. De kleur zou ook redelijk in de buurt moeten komen van echte karamel. Zet dit voor ongeveer 30 minuten in de vriezer.
Bovenste laag: Smelt de chocola au bain marie en voeg de kokosolie, rauwe cacaopoeder en bruine rijstsiroop toe. Het is juist goed als dit een tikkeltje bitter is, aangezien de andere lagen vrij zoet zijn.

Haal nu je twee Snickerstaart helften uit de vriezer. Giet het chocolademengsel over de bovenste twee helften. Gooi hier de verkruimelde amandelen overheen. Nu stop je dit allemaal voor 15 minuten in de koelkast. Voordat het helemaal hard is geworden zou je dit nog even in gelijke stukjes kunnen snijden. Voilà.

Veganistische bolognese met kastanjechampignons
Als je dacht dat je als veganist pasta bolognese moet missen, had je het mis! Check dit recept.

Ingrediënten
500 gram kastanjechampignons
4 eetlepels olijfolie
1 ui
2 tenen knoflook
100 gram winterpeen
150 gram bleekselderij
800 gram gepelde tomaten (blik 400 gram)
20 gram Italiaanse kruidenmix
1 theelepel suiker
Pasta

Bereiding
Stap 1: Snijd de champignons fijn. Doe de helft van de olie in een wok en bak de champignons in op hoog vuur bruin en blijf roeren. Doe nu de in kleine stukjes gesneden ui en knoflook in een pan en bak het twee minuten mee.
Stap 2: Schil de winterpeen en snijd de winterpeen en bleekselderij in kleine blokjes. Zet het vuur hoog en voeg nu de tomaten toe. Breng het aan de kook en zet het vuur laag en voeg daarna de champignons aan toe.
Stap 3: Voeg de kruiden toe (gebonden in een stuk keukentouw) en laat het op een laag vuur zonder deksel 30 minuten rustig koken. Verwijder nu de kruiden en voeg peper, suiker en zout toe. Serveer dit allemaal met pasta.

Groenten in Thaise currysaus
Je kunt bij dit recept ook de rijst weglaten als je besluit om ook even wat koolhydraten te schrappen. Wat je ook doet, het is gegarandeerd lekker!

Ingrediënten (4 personen)
300 gram zilvervliesrijs
3 eetlepels kokosolie
180 gram tofu roerbakblokjes fijngekruid
2 uien
350 gram bloemkool en broccoli
250 gram sperziebonen
2 theelepels Thai green curry (in potje verkrijgbaar)
400 milliliter kokosmelk

Bereiding
Stap 1: Kook de rijst volgens de verpakking. Verhit twee eetlepels olie in een wok en bak de tofu 1 minuut op een hoog vuur. Haal de tofu uit de pan en fruit de ui 1 minuut. Voeg hierna de bloemkool, broccoli en sperziebonen aan toe en roerbak gedurende 2 minuten mee.
Stap 2: Tijd om de currypoeder erdoorheen te scheppen! Hierna kun je de kokosmelk erbij gieten en het aan de kook brengen. Nu kan je het vuur laag zetten en de groenten in 6 minuten stoven. Voeg de tofu toe aan het gerecht en voeg wat peper en zou toe. Serveer met rijst.

Zoete aardappel frietjes
Nadat je een bepaalde leeftijd (8) gepasseerd bent wiltje op een gegeven moment misschien wel gezondere frietjes eten. Zie hier een perfect vegan recept daarvoor.

Ingrediënten
1 kilo zoete aardappel
2 theelepels uienpoeder
2 theelepels knoflookpoeder
2 theelepels paprikapoeder
2 eetlepels olijfolie

Ook handig
Bakpapier

Bereiding
Verwarm de oven eerst voor op 230 °C. Schil de zoete aardappelen, snijd het dikke frietjes en verdeel het over een bakplaat die je met bakpapier hebt bekleed. Nu kun je het volgende erover strooien: uienpoeder, knoflookpoeder, paprikapoeder en zout. Besprenkel met de frietjes olijfolie en schep om, zodat alles gelijkmatig is verdeeld. Bak de friet in het midden van de oven in circa 35 minuten gaar. Niet vergeten: elke 10 minuten omscheppen!

Hopelijk heb je nu genoeg inspiratie om voor een tijdje als vegan aan de slag te gaan!

Must reads 👀