Lifestyle

7 tips om je huisdier tijdens de zomer koel te houden

Je bent niet de enige die in de zomer last heeft van de hitte: je huisdier vindt dit vaak net zo vervelend. Als je tijdens de volgende hittegolf wilt proberen om het leven van je zwetende hond, cavia of konijn iets aangenamer te maken, is het handig om te weten wat er allemaal bij die verkoeling komt kijken. Lees snel verder voor de nodige tips!

Als je huisdieren het te warm krijgen, raken ze oververhit. Het is dus belangrijk om bewust te zijn wanneer je huisdier oververhit aan het raken is. Oververhitting gebeurt meestal als dieren opgesloten zijn in een te warme omgeving (zoals in een auto of op het strand) waar ze niet aan kunnen ontsnappen. Symptomen zijn extreem veel hijgen, moeizaam ademhalen, veel kwijlen en zwakheid. Als je huisdier er nog erger aan toe is kun je ook overgeven, bloederige diarree en bepaalde aanvallen verwachten. Ouch!

Uit de zon
Eén van de simpelste dingen die je kunt doen is dieren uit de zon houden. Wat je zelf kunt doen om dit voor elkaar krijgen, is in de zomer in de ochtend of als de zon al is ondergegaan met je huisdier buiten naar buiten gaan. Dit geldt ook voor sporten met je huisdier: niet aan te raden als de zon op z’n heetst is. Niet alleen is de lucht aangenamer voor je huisdier om in te ademen, de grond is ook een stuk minder heet.

Schaduw
Als je dan toch tijdens de middag eropuit gaat met je huisdier, is het handig om ervoor te zorgen dat ze in de schaduw blijven.

Eten
Wees creatief en probeer voor verkoelende snacks te zorgen. Misschien kun je een diervriendelijk waterijsje maken: leef je uit!

Vochtigheid
Let ook op de vochtigheidsgraad van ruimtes waar je huisdier is. Als de ruimte te vochtig is, kunnen ze niet afkoelen en gaat hun temperatuur snel omhoog.

Uit de auto
Wat je ook doet, het is geen slim idee om je huisdier in de auto te laten op een warme zomerdag als je bijvoorbeeld boodschappen doet. Hoe meer dieren gaan hijgen, hoe meer energie dit kost en hoe meer last ze hebben. Laat dieren liever thuis.

Hydratatie
Genoeg drinken is heel belangrijk in de zomer en dit geldt ook voor je huisdier. Door te hijgen verdampt vloeistof, maar dit moet dus ook weer worden aangevuld door voldoende water te drinken. Vul het waterbakje steeds aan en laat genoeg water buiten staan, zodat ze altijd iets kunnen drinken.

Rassen
Sommige rassen – denk aan huisdieren met een plat gezicht, zoals mopshonden, Pekinezen, Perzische katten en Boston terriërs – hebben meer moeite met hijgen en dit maakt de hitte des te gevaarlijker voor hen. Huisdieren die wat ouder zijn, bepaalde ziektes hebben of overgewicht hebben, moeten zo min mogelijk last hebben van de hitte en zoveel mogelijk in koele ruimtes zitten.  

Hoe zorg jij ervoor dat je huisdier de hitte overleeft? 

Bron, Bron