Food

Ik at een week suikervrij en dit is wat er gebeurde

Bewust zijn van je voeding is tegenwoordig steeds belangrijker. Wat kun je beter wel eten en wat zou je absoluut moeten vermijden? Wat we de laatste tijd steeds meer horen is suikervrij eten. Dit klinkt haast onmogelijk, maar het zou veel klachten op kunnen lossen. Misschien dus toch het proberen waard? Girlscene’s Lisa test het uit en at een week lang suikervrij.

Laten we beginnen met het feit dat 100% suikervrij eten haast onmogelijk is. Fruit, zuivel, granen en sommige groenten bevatten van nature namelijk al suikers. Bij een suikervrij dieet moet je dus vooral denken aan het vermijden van toegevoegde suikers. Toegevoegde suikers zitten vooral in producten als snoep, koek, frisdrank, sauzen en gebak, maar je vindt het ook in allerlei andere producten. Deze challenge gaat dus nog erg lastig worden…

Wanneer je een etiket leest en je ziet het woord ‘suiker’ niet staan, denk je al snel dat je veilig bent en dat je het product dus met een gerust hart kunt eten. Helaas pindakaas, de vork zit toch echt heel anders in de steel. Vaak wordt het woord ‘suiker’ vervangen door een ander woord wat eigenlijk ook gewoon suiker betekent. Door dit te doen word jij misleid en is de kans groot dat je product t贸ch koopt. Aspartaam, glucose, maltose, druivensuiker, sucralose: zo een paar (ongezonde) vervangers van suiker. Natuurlijke suikervervangers zijn veel beter. Denk hierbij aan kokosbloesemsuiker, biologische honing en cacaopoeder.

Ik – Girlscene’s Lisa – ga de uitdaging t贸ch aan en ik ga proberen om een week lang suikervrij te eten. Met suikervrij bedoel ik dus dus zo min mogelijk bewerkte producten eten. Ik ben op zich niet echt een zoetekauw, maar toch denk ik dat dit een pittig weekje gaat worden. Ik ga per dag precies vertellen wat ik heb gegeten en gedronken en aan het eind kunnen jullie de conclusie lezen.


Dinsdag
Het gaat beginnen! Als optimist ga ik vol goede moed deze uitdaging aan. Helaas was dit echt een zware dag. Ik dacht tussen de middag lekker te gaan lunchen met kipfilet op mijn rijstwafel en wraps. Helaas: in zowel wraps als kipfilet zit suiker toegevoegd. Ik weet niet hoelang ik in de Albert Heijn heb gestaan, maar het duurde best lang voordat ik eindelijk een lunch had gevonden. Qua energie voelde ik nog niet heel veel verschil, tot ik die avond in de sportschool een uur stond te boksen. 馃槈

6.30 uur – 1 banaan
9.00 uur – Overnight oats. Havermout met banaan, rauwe cacaopoeder en lactosevrije melk
11.00 uur – 1 appel en 2 rijstwafels
12.45 uur – 1 rijstwafel met bruschettatopping, 2 rijstwafels met guacamole en een handjevol cherrytomaten.
15.00 uur – 1 handjevol cherrytomaten en twee kleine handjes ongezouten cashewnoten
18.45 uur – Een omelet van vier kleine eieren met 1 ui, 1 tomaat en een handje geraspte kaas

Woensdag
Dag nummer twee van mijn suikervrije week. Ik vind het erg lastig tot nu toe. Vandaag gaat ook niet helemaal super. Ik kan mij goed aan de voeding houden, maar ik heb weinig energie en ook nog eens heel veel hoofdpijn. Zijn dit dan die zogenaamde afkickverschijnselen? Ik vind het erg frustrerend dat ik maar zo weinig kan eten, althans dat denk ik. Bij de AH To Go kan ik gewoon geen passende lunch vinden, dus dan maar weer genieten van de rijstwafels.

8.30 uur – Havermout met lactosevrije melk, een banaan, rauwe cacaopoeder en kokosrasp
11.00 uur – Een paar ongezouten cashewnoten
12.30 uur – 2 rijstwafels met guacamole en 2 rijstwafels met pure pindakaas
15.00 uur – Een handjevol ongezouten cashewnoten en 1 appel
16.00 uur – Een groentesapje met gember, wortel en sinaasappel
18.00 uur – Roerei van 2 eieren, een paar aardappeltjes uit de oven, rucola en asperges
19.00 uur – 2 bolletjes suikervrij ijs

Donderdag
Dag 3 van mijn suikervrije challenge. Ik vind het allemaal heel moeilijk, maar tegelijkertijd vind ik het heel interessant en leuk. Ik leer heel veel over mijn voeding en mijn lichaam. Ik heb vaak last van een opgeblazen gevoel, maar daar heb ik nu totaal geen last van. Score!

11.00 uur – Havermout met lactosevrije melk, een banaan, rauwe cacaopoeder en kokosrasp
12.45 uur – 2 rijstwafels met guacamole en 1 rijstwafel met bruschettatopping
13.45 uur – 1 appel
15.00 uur – Handjevol cashewnoten en een groentesapje van spinazie, avocado, gember, appel, selderij, komkommer en wortel
16.30 uur – 1 rijstwafel
18.30 uur – 1 gehaktbal, verse spinazie, verse witlof en aardappeltjes uit de oven

Vrijdag
Nog twee dagen te gaan. Ik heb mijn eetdagboeken even teruggekeken en ik zie dat ik eigenlijk veel te weinig eet. Het is niet zo dat ik niet meer mag eten van mijzelf, maar ik heb ook helemaal niet zoveel honger. De salade van vandaag is goedgevuld en ik heb hier de hele avond vol van gezeten.

09.00 uur – Havermout met lactosevrije melk, een banaan, rauwe cacaopoeder en kokosrasp
12.00 uur – 2 rijstwafels met kaas en zelfgemaakte pesto 
14.00 uur – Handjevol gemengde, ongebrande noten
18.00 uur – Zelfgemaakte salade met gegrilde kip, ananas, pesto, cashewnoten en gegrilde courgette

Zaterdag
De laatste dag! Ik moet eerlijk zeggen dat ik het best wel jammer vind dat dit de laatste dag is. Ik zou graag langer door willen gaan met suikervrij eten, maar dan moet ik wel echt andere alternatieven vinden. Ik sport gemiddeld zo’n vier tot vijf keer per week en daar kan ik toch wel wat (toegevoegde) suikers voor gebruiken.

09.00 uur – Havermout met lactosevrije melk, een banaan, rauwe cacaopoeder en kokosrasp
12.00 uur – 2 rijstwafels met kaas en zelfgemaakte pesto, 1 rijstwafel met pure pindakaas
16.00 uur – Een halve galiameloen

Conclusie
Het was een zware week. Ik besefte dat echt bijna overal suiker in zit en ik wist ook niet meer zo goed wat ik nu wel en niet kon eten. Ik heb eigenlijk veel te weinig gegeten deze week. Ik sport heel fanatiek en ik merkte dat ik tijdens het sporten soms licht in mijn hoofd werd. Soms had ik zo’n behoefte aan een glas cola. De eerste dagen voelde ik mij echt minder goed en vooral op de derde dag kreeg ik gigantische hoofdpijn. Ik was ook heel erg moe en had weinig energie. Helaas loop ik ookal een hele tijd met pfeiffer, ik denk dat dit het ook wel verergerd heeft. Na een paar dagen voelde ik me wel veel energieker. Ik ben heel erg bewust geworden van mijn voeding en ik wil zeker proberen om dit door te zetten, maar dan wel iets minder extreem. 

Wat vind jij van suikervrij eten?