Health

Déze 10 dingen vertelt niemand je over de anticonceptiepil

stoppen-anticonceptiepil

De anticonceptiepil heeft veel voordelen, maar voor sommige meiden ook veel nadelen. Wanneer je begint met de anticonceptiepil hoor je veel verhalen en krijg je zelfs instructies, maar zodra je stopt of wil stoppen hoor je hier niks over. Dit zijn alle dingen die niemand je vertelt over het stoppen met de anticonceptiepil!

1. Je menstruatie kan (weer) onregelmatig worden

De anticonceptiepil is ideaal wanneer je last hebt van een onregelmatige menstruatie. Je weet precies wanneer je ongesteld moet worden en je kunt, indien gewenst, je menstruatie ook uitstellen. Sommige meiden beginnen met de pil zodat hun menstruatie wat regelmatiger wordt. Houd er dus rekening mee dat dit kan veranderen wanneer je stopt.

2. Je kunt ineens veel meer zin in de daad hebben

Wanneer je de pil slikt is het misschien wel wat makkelijker om ‘je weet wel’ te hebben. Je bent beschermd tegen zwangerschap dus de drempel ligt waarschijnlijk iets lager. Je zou het dus misschien niet verwachten, maar in de pil zit een stofje waardoor je libido lager kan worden. Houd er dus rekening mee dat ja na het stoppen met de pil ineens veel meer zin kunt hebben.

3. Je borsten kunnen kleiner worden en je kunt wat gewicht kwijtraken

Wanneer je borsten wat groter zijn geworden sinds je de pil slikt, kunnen ze ook weer kleiner worden wanneer je stopt met de pil. Ook is het mogelijk dat je gewicht kwijtraakt. Bij sommige anticonceptiepillen houdt je vocht vast. Als je dus stopt met deze pil is de kans ook groot dat je minder vocht vasthoudt. Je valt dus niet af in de zin van vet vermindering, maar valt af doordat je lichaam het vocht los kan laten. Dit zullen daarom geen tientallen kilo’s zijn. Is dat wel het geval, is een tripje naar de huisarts misschien verstandig.

4. Je borsten kunnen gevoelig zijn en gespannen aanvoelen

De pil houdt controle over je progesteron en oestrogeen levels. Wanneer je stopt met de pil is deze controle dus weg en gaan je borsten weer te werk volgens Moeder Natuur. In de periode vlak voor, tijdens en na de menstruatie kunnen je borsten gevoeliger zijn dan normaal en ook gespannen aanvoelen.

5. Je kunt hevige bloedingen krijgen

De pil kan ervoor zorgen dat je hevige bloedingen veel minder zijn. Wanneer je veel last had van hevige bloedingen vóór je aan de pil begon, is de kans groot dat je dit nu ook weer gaat hebben.

6. Je kunt last hebben van een opgeblazen gevoel

Voel je je opgeblazen alsof je vol met lucht zit? Dit kan gebeuren wanneer je de pil slikt, maar het komt ook veel voor wanneer je stopt met de pil. Sommige anticonceptiepillen gaan vloeibaar gewicht, zoals water, tegen. Dit is niet bij alle anticonceptiepillen het geval dus het kan ook zo zijn dat je hier geen last van hebt of gaat krijgen.

7. Menstruatiepijn is weer een feit

En denk dan niet alleen aan de buikkrampen. Ook pijn in je rug, een raar gevoel in je benen en hoofdpijn: wanneer je stopt met de pil is de kans groot dat je (weer) veel last krijgt van menstruatiekrampen. Misschien had je voordat je begon met de pil niet heel heftige klachten, maar ze kunnen nu veel heftiger voelen omdat je gewend bent om geen of weinig klachten te hebben.

8. Je kunt last krijgen van puistjes

Sommige anticonceptiepillen gaan puistjes en/of acne tegen dus wanneer je stopt met de pil is er een kans dat dit weer terugkomt. De pil kan de aanmaak van een bepaald soort testosteron tegengaan. Houd er dus rekening mee dat die puistjes terug kunnen komen wanneer je besluit te stoppen met de pil.

9. Je humeur kan slechter worden

Dit is over het algemeen maar voor een kortere periode, maar het is goed om te weten dat dit wel kan gebeuren. Je bent ineens onregelmatig ongesteld, je hebt last van menstruatiepijn en je krijgt bepaalde hormonen niet, of bijna niet, meer binnen. Logisch dus dat je humeur er flink op achteruit kan gaan. Probeer hier boven te staan en vergeet niet dat je lichaam gewoon weer even moet wennen aan het leven zonder de anticonceptiepil.

Lees ook:
De pil verandert je smaak op het gebied van dating

10. Je kunt zwanger worden

Vergeet niet dat de anticonceptiepil eigenlijk bedoeld is om zwangerschap te voorkomen. Wanneer jij stopt met het slikken van de pil ben je meteen niet meer beschermd tegen een zwangerschap. Wanneer je de daad doet, en liever niet zwanger wilt raken, moet je ervoor zorgen dat je het veilig doet. 😉

Beeld: pinterest