Lifestyle

Leven met: pathologisch liegen

Girlscene.nl gaat over fashion en beauty, allerlei happy dingen. Helaas zijn er soms ook minder leuke dingen in het leven en die passen goed in onze rubriek ‘lifestyle’. Want vervelende en heftige dingen horen helaas bij het leven. Sommige meiden hebben wel iets heel heftigs meegemaakt en willen hun verhaal graag met jullie delen. Deze keer: een meisje dat moet leven met pathologisch liegen.

Normaal zou ik nooit een e-mail sturen, maar ik moet nu even mijn hart luchten. Niemand weet namelijk hoe moeilijk ik het heb, zelfs niet mijn beste vriendin of mijn ouders.

Ik leef al 4 jaar met pathologisch liegen. Dat is een moeilijk woord, maar het betekent gewoon dat je je niet kan inhouden om te liegen. Dat klinkt waarschijnlijk raar, want iedereen liegt wel eens om eigen bestwil, maar toch niet omdat je je niet kan inhouden?! En ik weet ook dat het nu moeilijk is om dit te geloven, maar ik beloof je dit is echt waar.

Op het eerste moment lijkt dit niet zo erg, maar dat is het echt! Zeker als je zoals mij gaat liegen dat je vader een ongeluk heeft gehad en in het ziekenhuis ligt of je oma en opa zijn gestorven. Zo hadden mijn vriendinnen en ik eens afgesproken, maar mijn vader had mij gebracht terwijl ik net zei dat hij in het ziekenhuis lag… Natuurlijk merkten mijn vriendinnen dat op en moest ik een nieuwe leugen verzinnen om mijn vorige te dekken. 

Maar het hoeven niet altijd grote leugens te zijn. Ik lieg zo altijd naar wat ik naar tv heb gekeken, als mijn ouders of vriendinnen dat vragen of lieg ik over wat ik heb gedaan in het weekend. Op den duur zei ik niets meer dat waar was. Ik had mijn echte leven en mijn leven dat ik verzon. Hoe langer dat ik loog, hoe meer ik in mijn “fantasie leven” leefde. Zo moet ik soms plots huilen omdat mijn oma en opa mis die gestorven zijn, maar dat is een leugen die ik zelf heb verzonnen.

Zoals ik al eerder zei, leef ik daar nu al vier jaar mee. Het begon toen ik met het eerste jaar van de middelbare school begon. Ik had er in het begin totaal geen last van, maar nu besef ik dat ik gewoon niet eens eerlijk kan zijn over iets kleins. Ik vind het echt zo verschrikkelijk! Een psychiater of psycholoog is mijn enige hulp. Ik heb al vaak geprobeerd om één dag niet te liegen, maar zelfs dat houd ik niet vol. Maar ja, een gratis of goedkope en goede psychiater of psycholoog vinden is totaal niet makkelijk. Ik weet dat er ook jeugdhuizen bestaan waar je terecht kan voor een goed gesprek, maar ik durf er gewoon niet binnen te stappen, want ik kom mijn vriendinnen overal tegen. En het aan mijn ouders vertellen durf ik niet echt… Ik werd vroeger ook al gepest waaronder mijn ouders zwaar hebben geleden. Ook als kleuter loog ik al veel, gelukkig hebben mijn ouders me er toen vanaf geholpen, maar nu is het dus terug.

Ondertussen vertel ik steeds grotere leugens en weet ik niet meer het verschil tussen de werkelijkheid en mijn leugen-leven. Ik ben zo boos op mezelf, dat ik elke avond in bed in huilen uitbarst. Ik snap niet hoe ik al vier jaar mijn leven verpest. Mijn enige hoop is dat ik genoeg moed heb om langzaamaan zelf te stoppen of te wachten tot ik zelf werk en een psychiater of psycholoog kan betalen. Ik wil echt niet mijn hele leven liegen!

Ik heb al geprobeerd de oorzaak uit te zoeken. Na wat opzoekwerk op het internet ben ik erachter gekomen dat pathologische leugenaars een leven verzinnen die ze al altijd hebben gewild of meer aandacht willen krijgen van mensen. Toen heb ik even nagedacht en inderdaad, echt gelukkig ben ik niet met mijn leven en vooral mijn verleden, ik werd gepest. Ik heb wel last van aandachttekort. Zo loog ik dus dat mijn grootouders waren gestorven, waarschijnlijk om meer aandacht te krijgen van mijn vriendinnen. En zo loog ik dus ook over mijn activiteiten in het weekend die altijd waanzinnig leuk waren volgens mij, terwijl ik me gewoon zat dood te vervelen, waarschijnlijk om mezelf meer tevreden te stellen met mijn leven.

Nu ik de oorzaak weet, heb ik al geprobeerd er wat aan te doen, maar ik heb nog niet echt een goede oplossing gevonden. Ik heb al geprobeerd meer leuke activiteiten te doen en meer van het leven te genieten, maar ik lijk juist meer en meer te liegen. Ondertussen is mijn band met mijn moeder ook heel wat verslechterd, waardoor ik nog meer lieg. Ook is op school de situatie niet echt optimaal met “de groepjes” en de constante druk om cool te zijn en om te presteren. Ik hoop in ieder geval dat als ik naar de universiteit of hogeschool ga, het zal verbeteren.

Wil jij ook graag jouw heftige verhaal delen op Girlscene? Stuur dan een mail met jouw verhaal naar info@girlscene.nl onder vermelding van: ‘Heftig verhaal of Leven met’.

Beeld: Pixabay