Lifestyle

7 tips om examenstress tegen te gaan

Bijna is het zover, de landelijke eindexamens. Duizenden scholieren zitten volgende maand te zweten achter hun tafeltjes. Spannend, want op deze verplichte eindtoets moet je zo goed mogelijk presteren. En dat levert nog wel eens wat stress op. Hoe kun je het beste omgaan met examenstress en hoe bereid je je het beste voor? Girlscene geeft raad!

Als examenkandidaat kun je nu echt gaan aftellen. Je hoeft waarschijnlijk amper meer naar school, je schoolexamens zijn allemaal afgerond en het is nu alleen nog maar keihard leren. Het is absoluut niet gek als je zenuwachtig bent voor de toetsen die je moet maken. Hoe ga je hier het beste mee om?

Maak een planning
Begin je planning al een paar weken voor je examens en geef ieder vak een eigen kleurtje. Zo kun je makkelijk zien wanneer je voor welk vak leert en zie je in één oogopslag of je je tijd evenwichtig tussen de vakken verdeeld hebt. Hoe zo’n planning er verder uitziet kan voor iedereen verschillen. Bepaal voor jezelf hoe jij het beste leert en verwerk dit in je planning. Om je stressniveau wat te laten dalen is het maken van een planning hartstikke goed. Doordat je alles overzichtelijk hebt opgeschreven is het duidelijk waar je moet beginnen met leren en ben je minder ‘verdwaald’. 

 

Neem genoeg pauze tijdens het leren
Je planning is gemaakt en je weet nu precies wat je wanneer gaat leren. Voor de eindexamens ben je waarschijnlijk wel een tijdje zoet met alle leerstof die je door moet werken. Maar vergeet geen pauzes te nemen! Neem iedere 45 minuten een pauze van 10 minuten. Probeer dan niet met je telefoon in dezelfde houding achter je bureau te blijven zitten, maar kom in beweging. Maak een kopje thee voor jezelf, loop een rondje door de tuin of doe wat yoga-poses! 

Geen paniek!
Het kan vrij stressvol zijn als je op je planning ziet wat je nog allemaal moet doen. Raak niet in paniek, maar werk rustig je lijstje voor die dag af. Je hebt alles gepland, je hoeft niet meer te doen dan op je lijstje staat: het komt goed. Mocht je per ongeluk teveel op één dag gepland hebben bekijk dan of je iets kunt doorschuiven. 

Perfect bestaat niet
Je zult nooit alles weten. Er zal altijd een vraag op het examen komen waar je het antwoord niet van weet. Maar dat betekent niet dat je gelijk een onvoldoende gaat halen! Probeer jezelf ook niet te vergelijken met klasgenoten, misschien lijkt het alsof zij veel harder hebben geleerd dan jij. Maar uiteindelijk doet iedereen zijn best en leert iedereen op zijn eigen manier. Als je hier echt heel erg zenuwachtig van wordt, luister dan voor je aan je examen begint naar muziek. Zo kun je je afsluiten van alle zenuwachtige gesprekken en ontspan je ook nog eens.

 

Lekker ontspannen en slapen
De nacht voor het examen: het is nu echt bijna zover! Het slechtste wat je kunt doen is nu de hele nacht doorleren. Als het goed is heb je je aan je planning gehouden en ken je de stof. Ga niet als Pietje Paniek de hele nacht nog extra doorleren. Dit zorgt er alleen maar voor dat je de dag erna slechter presteert! Plan het voor jezelf zo in dat je rond een uur of 4 ‘s middags klaar bent met leren. Vanaf dan ga je alleen nog maar relaxen! Ga bijvoorbeeld eerst een flink stuk wandelen en daarna in bad met een maskertje. ‘s Avonds kijk je nog een fijne film en daarna ga je lekker op tijd je bed in. Je hebt je slaap hard nodig!
Kun je echt niet ontspannen door de zenuwen? En heb je hier vaker last van? Dan kun je eens kijken naar natuurlijke middelen die je helpen te ontspannen.

Energiebommetjes
Als je drie uur lang een examen moet maken, is het verstandig dat je wat meeneemt om te eten. Kies voor (gedroogd) fruit met wat noten, een muesli-reep of bijvoorbeeld een plak bananenbrood. Vergeet ook geen water mee te nemen! Kies liever geen koffie of energiedrankjes net voor of tjidens je examen. Deze zorgen ervoor dat je even heel alert bent, maar daarna weer instort. En dat wil je natuurlijk niet tijdens een examen van drie uur! 

Laat het los
Je examen is afgelopen, yes! Je hebt het vast goed gedaan. Maar misschien heb je er wel geen goed gevoel over. Onthoud: ook als het slecht ging kun je er nu niks meer aan doen. Probeer het los te laten en focus je op de volgende toets. Ben je klaar met al je toetsen? Tijd om te ontspannen! Je moet nu nog drie weken op de uitslag wachten dus die weken kun je maar beter goed besteden! Geniet van je vrije tijd, je vakantie met vriendinnen of je superleuke vakantiebaantje!

Ben jij al zenuwachtig voor je eindexamens? Of heb je nog een goede tip voor je mede-lezeressen?

Bron, bron