Lifestyle

Bewezen: oudste zus weegt meer dan zusjes

Het is fantastisch om een zus(je) te hebben. Jullie kunnen over alles praten, hebben grapjes die alleen jullie begrijpen en kunnen elkaars kleding lenen. Maar er is vaak ook veel strijd onder zussen. Je kunt de druk voelen om net zo mooi, grappig of slim te zijn als zij. Als je de oudste thuis bent én iets zwaarder dan je zusje, dan is daar een goede verklaring voor. Uit onderzoek blijkt dat oudste zussen iets zwaarder zijn dan hun jongere zusje(s). Hier lees je waarom.

Onder de categorie ‘zinloze onderzoeken’ valt dit onderzoek ook. Toch is het grappig om te weten. Een Zweedse studie heeft 13.000 zussen onderzocht en daar kwam uit dat de oudste zussen vaak lichter zijn bij de geboorte, maar later 30 procent meer kans heeft om last te krijgen van overgewicht. De kans op obesitas is rond de leeftijd van 25 jaar zelfs 40 procent hoger.

Maar hoe komt dat? De oorzaak ligt mogelijk al in de baarmoeder. Je moeder was natuurlijk als eerste zwanger van het oudste kind en had tijdens de zwangerschap een ‘onvervaren baarmoeder’. De bloedvaten die de foetus van de voedingsstoffen voorziet lijkt een stukje dunner bij de eerste zwangerschap. Hierdoor is het oudste kind waarschijnlijk lichter bij de geboorte. Dit kan betekenen dat oudste kinderen na de bevalling overcompenseren door meer te eten. Maar het kan ook een sociale oorzaak hebben. Het zou kunnen dat je als oudste meer eet omdat er meer geld voor jou was dan toen jouw zusje werd geboren. Daarom ben je wellicht gewend om meer te eten dan de jongere kinderen.

Waarom oudste zussen vaak iets zwaarder zijn dan hun zusjes kan echter niet met zekerheid gezegd worden. “We kunnen niet iemands geboorte veranderen om te zien wat de effecten op het gewicht zouden zijn, dus het is lastig om een stevige conclusie te trekken over mogelijke oorzaken”, zegt Wayne Cutfield van de University of Auckland.

Wat vind jij van dit onderzoek?

Bron