Health

Deze fouten mag je niet maken als je met kettlebells traint

Voor diegene die graag iets meer krachttraining wil doen, maar niet direct naar de grote en zware gewichten wilt grijpen is de kettlebell de uitvinding. Het is een ontzettend handig ding, want je kan er heel veel verschillende oefeningen meedoen. Het grote probleem is alleen dat je al snel een fout kunt maken wanneer je hiermee traint. Ben jij benieuwd wat deze fouten zijn? Lees dan snel verder.

1. Je weet niet het verschil tussen een swing en een squat
De kettlebell swing is één van de allermoeilijkste fitness oefeningen. Je hebt veel techniek nodig om deze oefening juist uit te voeren. Daarom is dit ook één van de oefeningen die vaak fout gaat. Het grote verschil tussen een squat en een swing is dat je tijdens een squat veel dieper door je knieën gaat. Tijdens een swing ga je maar heel lichtjes door je knieën en duw je als het ware je heupen voor de kettlebell uit. Twijfel je of je de oefening goed doet? Vraag dan een personal trainer of diegene kan kijken hoe je het doet. 

2. Je swingt met een ronde rug
Het allerbelangrijkste is dat je de gehele oefening rechtop blijft. Schouders naar achteren en borst naar voren. Je moet dus níet je schouders naar voren buigen. Wanneer je je schouders wel naar voren buigt, is de basis van de oefening al niet goed waardoor je de oefening eigenlijk net zo goed niet kunt doen. 

3. Je denkt dat je alleen maar swings kunt doen met een kettlebell
Think again! De kettlebell is voor zo veel meer geschikt dan alleen swings. Je kunt echt een volledige body workout doen met de kettlebell. Denk bijvoorbeeld aan squats, press, chest-ups en nog veel meer. Op YouTube vind je veel inspiratie voor het trainen met een kettlebell. In dit artikel vind je alvast een paar filmpjes.

4. Je werkt met het verkeerde gewicht
Je moet met een laag gewicht starten wanneer je gaat trainen met een kettlebell. Je kunt dit gewicht al heel snel omhoog gooien, maar begin met een kettlebell van maximaal 8 kilogram. Zoals je eerder al kon lezen is techniek heel erg belangrijk tijdens oefeningen met een kettlebell. Daarom kun je beter beginnen met een kettlebell die iets minder zwaar is. Op deze manier kun je al je aandacht vestigen op de uitvoering van de oefening en hoef je niet continu te denken aan het (zware) gewicht van de kettlebell.

5. Je gebruikt je kettlebell(s) als dumbbells
Een kettlebell is een kettlebell en je moet deze dus niet als een dumbbell gebruiken. Bij bijvoorbeeld een swing komt de kettlebell nogal dicht in de buurt van je vagina, daar wil je toch geen dumbbell tegenaan krijgen? Een kettlebell is ideaal om te gebruiken voor bijvoorbeeld een swing dankzij het handvat wat eraan zit. Gebruik de kettlebell dus voor speciale kettlebell oefeningen en gebruik die dumbbells ook zoals het hoort.

6. Je swingt de kettlebell veel te snel
We kunnen het niet vaak genoeg zeggen: oefeningen met de kettlebells draaien om techniek. Wanneer je veel te snel swingt heb je geen of minder tijd om jezelf te corrigeren. Het gaat er hier niet om hoeveel reps je doet of hoe snel je deze doet… Het gaat om je techniek. 

Kun jij nog wel wat tips en oefeningen gebruiken die je tijdens de kettleball training kunt toepassen? Girlscene zet een aantal trainingsvideo’s voor jou op een rij.

 
Roze kettlebell  /  Kettlebell 12kg

Klik hier voor een artikel over hoe je de kettlebell precies kunt gebruiken.

Train jij ook wel eens met een kettlebell

Bron, bron