Health

Dit kun je het beste eten en drinken na een workout

Het moest er toch maar eens van komen, je bent begonnen met sporten. En je bent niet zomaar gaan sporten. Nee, je bent super fanatiek en dit is natuurlijk hartstikke goed. Alleen dan komt het moment ná het sporten, je krijgt ineens zo’n honger! Of misschien heb je juist helemaal geen honger. Het is heel belangrijk om na inspanning je lichaam weer energie te geven. Dus wat kan je nu het beste eten en drinken na een workout? Lees snel verder.

1. Eieren
We need protein! Je spieren moeten herstellen na een workout en hier kunnen zij best een beetje hulp bij gebruiken. Proteïnen en eiwitten zijn goede spierherstellers. En laat er in eieren nou net heel veel proteïnen en, uiteraard, eiwitten zitten. En nee, je hoeft eieren echt niet rauw te eten om er profijt van te hebben. De eieren hebben exact dezelfde voedingswaarde, zowel rauw als gekookt. 

2. Bananen
Bananen zitten vol met de goede koolhydraten die je zeker kan gebruiken na een intensieve work out. Bananen bevatten ook veel kalium en helpen mee met het spierherstel. Kortom, een handige en snelle snack die ook nog eens lekker is. 😉

3. Ananas
Een ananas bevat het enzym bromelaïne. Dit enzym draagt bij aan de genezing van verzwikkingen, kneuzingen en zwellingen. Ook bevat ananas veel vitamine C. Je kan er ook voor kiezen om ananassap te maken. Doe een ananas in stukjes in een blender, voeg wat water toe en klaar is je verse ananassap!

4. Quinoa
Koolhydraten zijn belangrijk voor je energielevel na het sporten. Bruine rijst is ook een bron van koolhydraten, maar in quinoa zitten veel vitamines die je lichaam goed kan gebruiken. Deze vitamines kom je niet tegen in bruine rijst. 

5. Verse sinaasappelsap
Waarschijnlijk ben je al snel geneigd om naar dat flesje sportdrank te grijpen. Probeer eens wat anders en drink verse sinaasappelsap na het sporten. Ten eerste krijg je zo vitamine C binnen en daarnaast zit sinaasappelsap ook nog eens vol met kalium. Als je een tekort hebt aan kalium kan je je zwak en onrustig voelen, dus zorg ervoor dat je na het sporten je kaliumniveau weer omhoog brengt.

6. Gedroogd fruit en noten
Deze snack geeft je proteïnen en het bevat ook nog eens de goede koolhydraten. Let er wel op dat je ongesuikerd gedroogd fruit hebt en dat de noten ongezouten zijn.

7. Zalm
Zoals je misschien al wel weet zit zalm vol met proteïnen. Dit maakt het dus al een geschikte ‘snack’ voor na het sporten. Niet alleen de proteïnen zijn gunstig voor je lichaam, maar de omega 3 vetten van de zalm helpen je bij het herstel van je spieren en zorgen voor een betere prestatie tijdens het sporten.

8. Bosbessen
Bosbessen bevatten een gigantische bron aan antioxidanten. Waar deze goed voor zijn? Nou, antioxidanten zorgen evoor dat ze oxidanten tegengaan. Wat zijn oxidanten? Dit zijn ziekteverwekkers. Een handje extra bosbessen kan dus geen kwaad. 

9. Zoete aardappel
Je kan super veel gerechten maken met zoete aardappelen, zoek maar eens rond! Je zal je verbazen hoeveel dingen, zowel hartig als zoet, je met dit ingrediënt kan maken. Zoete aardappel zit vol goede koolhydraten en bevat ook nog eens veel magnesium, vitamine C, vitamine B6, vitamine D en kalium. Kortom, ook weer een geschikte keuze voor na het sporten. 

10. Water
Water, water, water! Er is eigenlijk geen beter drankje voor na het sporten. Je lichaam heeft, als het goed is, veel afvalstoffen losgelaten door te zweten. Tijdens het sporten verlies je dus veel vocht en het is belangrijk om je vochtgehalte weer aan te vullen. Vergeet evengoed niet om gedurende je workout voldoende te drinken.

11. Eet iets!
Je lichaam verbruikt ontzettend veel energie tijdens een workout. Als je je energielevel niet aanvult binnen twee uur na het sporten dan herstellen je spieren ook minder goed en kan het sporten volkomen nutteloos zijn geweest. Zelfs een klein handjevol eten kan al voldoende zijn.


Handboek Voeding en Sport

Wat eet jij altijd na het sporten? Vind jij het lastig om iets te eten na het sporten?

Bron, bron, bron, bron