Lifestyle

11 tips om meer uit jouw dag te halen

De één begint in de ochtend al met een heuse routine, de ander moet elke keer weer bedenken hoe de dag zal gaan. Moet ik nou wel of geen groene thee drinken? Moet ik nou wel of niet een powernapje nemen? Kortom, wat moet ik nou doen om mijn dag slimmer te maken? Met deze tips kom je een heel eind op weg om je dag slimmer te maken. 

1. Drink twee glazen water binnen 30 minuten na je opstaat
Je lichaam heeft al een aantal uren geen vocht binnen gekregen omdat jij lekker aan het slapen was. Het is daarom heel belangrijk om je lichaam goed te hydrateren voordat je je dag ‘echt’ begint. Drink daarom 2 glazen water om je lichaam goed wakker te maken. Je wilt immers niet met een uitgedroogd lichaam de dag beginnen. Toch? 😉

2. Lees een samenvatting van een boek tijdens je ontbijt
Een heel boek lezen tijdens het ontbijt? Nee, dat gaat je waarschijnlijk niet lukken. Of je moet heel veel tijd voor je ontbijt nemen. Pak in plaats van de krant, een samenvatting van een (voor jou) interessant boek. Zoek bijvoorbeeld een samenvatting van een boek over productiviteit of over planning. Zo steek je ook nog eens iets op tijdens het ontbijt. 

3. Probeer je suikeriname overdag te verminderen
Het beste is om je suikeriname helemaal te schrappen, maar dit is natuurlijk heel lastig. Die snoepjes kan je toch niet zomaar laten staan? Probeer overdag in ieder geval zo min mogelijk suiker te eten. Suikers zorgen voor een sugar high wat natuurlijk heerlijk is, want je stuitert bijna door de klas heen op zo’n moment, maar helaas: na de sugar high komt de o zo herkenbare sugar low, ook wel suikerdip genoemd. Dit is niet goed voor je concentratievermogen, dus probeer dit te vermijden.

4. Praat met mensen die het niet met jou eens zijn
Ga eens een discussie aan met iemand die het niet met jou eens is. Op deze manier scherp je je eigen argumenten aan en je leert ook omgaan met fouten. Misschien heeft de ander toch wel gelijk. Door vaker een discussie aan te gaan leer je hier makkelijker en beter mee omgaan. Maar oké, het leukste is als jij natuurlijk die discussie wint. 😉

5. Doe een aantal simpele oefeningen gedurende de dag
Je lichaam en je geest zijn nauw met elkaar verbonden. Lichamelijke fitness kan je hersenen zeker helpen om beter te functioneren, maar je hoeft niet per se naar de sportschool toe om hiervan te profiteren. Een paar simpele push-ups of traplopen kunnen al een grote impact hebben. Probeer elk uur iets lichamelijk actiefs te doen, al is het alleen al even opstaan en een beetje rekken en strekken.

6. Drink groene thee gedurende de dag
Drinken is belangrijk zodat je gehydrateerd blijft gedurende de dag, maar soms heb je de behoefte aan iets warms om te drinken. Groene thee is erg goed voor je door allemaal verschillende stofjes die erin zitten. Een voorbeeld hiervan is methionine. Dit stofje zorgt ervoor dat je geconcentreerd en relaxed kunt werken zonder dat het een slaperig gevoel geeft. Dit stofje is zo populair dat het zelfs verkrijgbaar is als supplement.

7. Neem eens een powernap
Wat? Echt waar? Ja, echt waar! Een powernap geeft je dat gevoel alsof je hoofd weer helemaal fris en ready is. Het is zelfs bewezen dat je leersnelheid veel hoger ligt wanneer je een powernap neemt tijdens het leren. Dus meiden, vanaf nu is het volkomen toegestaan om even de oogjes dicht te doen rond die middagdip. 😉

8. Kijk niet te vaak op social media
Deze is lastig. Heel lastig. Oh, wat kan het heerlijk zijn om alle socialmediakanalen af te struinen, maar je brein slaat alle informatie op die je binnenkrijgt. Niet cool voor wanneer je je eigenlijk moet concentreren op heel andere dingen. Probeer daarom je social media cravings te beperken tot een paar keer per dag. 

9. Ga erop uit voor een wandeling in de natuur
Deze tip heeft meerdere voordelen. Zo is er in het bos meer zuurstof door het aantal bomen wat er staat. Ten tweede wordt onze geest rustig wanneer wij omgeven zijn door planten en bomen. Last but not least is het lopen in de natuur ook nog eens goed voor onze bloedcirculatie. Misschien kan je tijdens je lunchpauze eens de frisse buitenlucht opzoeken en je broodjes opeten in het parkje om de hoek? 

10. Focus op één ding tegelijk
Een van de grootste concentratie killers is natuurlijk afleiding. Dit kan van alles zijn. Van achtergrondmuziek tot pratende mensen. Zorg dat je van jezelf weet wat je afleidt. Wat vind jij vervelend en afleidend en wat vind je juist fijn en wat maakt jou geconcentreerd? Houd hier rekening mee wanneer je aan het werk gaat. 

11. Neem aan het einde van de dag even de tijd om je volgende dag te plannen
Dit is iets wat sommigen van jullie misschien al wel doen. Even de tijd nemen en allemaal bedenken, of zelfs opschrijven, wat de plannen zijn voor de volgende dag. Als je elke dag even 10 minuten de tijd neemt om dit te doen start je de volgende dag gegarandeerd productiever. Dit komt omdat je al weet wat je gaat doen en wanneer je dit doet. Tevens kan dit ook helpen tegen het piekeren in je bed, want wat moet je morgen nou ook alweer allemaal doen? 😉

Bron: iStock