Fashion

9 tips om de levensduur van kleding te verlengen

Of je nu regelmatig kleding shopt of liever twee keer per jaar op pad gaat: over het algemeen willen we in ieder geval kleding kopen die lang meegaat. Maar niet alleen dat, we willen kleding die mooi blijft. Nu ligt de levensduur onder andere aan de kwaliteit van de items zelf, maar wat minstens zo belangrijk is, is hoe je met de kleding omgaat. In dit artikel lees je de 9 belangrijkste tips.

1. Vouw truien op
Een tip die al jaren rondgaat is om truien op te vouwen in plaats van aan een hanger te hangen. Op die manier behoud je de vorm van de trui beter en krijg je geen gekke vouwen in de trui door de hanger.

2. Was kleding niet te vaak
Het klinkt misschien vrij logisch en dat is het ook. Je kleding niet te vaak wassen is belangrijk om ervoor te zorgen dat de items langer meegaan. Nu zeggen we niet dat je je ondergoed twee dagen moet dragen, maar veel andere kledingitems gaan wel langer dan één draagbeurt mee. 

3. Wissel kleding af
Om ervoor te zorgen dat je kleding niet te vaak hoeft te wassen is het belangrijk om je kledingkeuzes af te wisselen. Het is heel verleidelijk om een broek of shirt non stop te dragen omdat het een favoriet is, maar daarmee zorg je er ook voor dat de levensduur minder lang is.
 

4. Berg kleding op die je niet draagt
Het is niet gek als je in het voorjaar niet meer die ene warme wintertrui draagt. Daarom is het wel zo fijn om de kleding die je tijdens dit seizoen niet draagt even op te bergen in dozen. Op die manier verstoft het niet in je kast en maak je ook nog eens ruimte vrij voor kleding die wél bij het seizoen passen.

5. Was jeans binnenstebuiten
Je moeder heeft je vast weleens gevraagd om je spijkerbroeken binnenstebuiten in de was te doen. Dat heeft een reden, want het zorgt er namelijk voor dat de kleur niet vaal wordt. Vooral met donkere jeans en zwarte broeken is dat erg belangrijk! Hetzelfde geldt voor andere donkere kleding.

6. Was kleding op het juiste programma
Wordt het in dit artikel al duidelijk dat wassen belangrijk is? 😉 Misschien knip je al je labels uit je kleding, maar weet dan in ieder geval wel hoe je het beste je kleding kunt wassen. Welk wasprogramma moet je gebruiken en op welke temperatuur? Dan weet je in ieder geval dat je kleding de wasbeurt overleeft.

7. Bewaar schoenendozen
Schoenendozen komen goed van pas! Niet alleen kun je op die manier netjes je schoenen opbergen waardoor ze langer meegaan, ook kun je hierin andere items opbergen. Wat dacht je bijvoorbeeld van riemen of kleine tasjes? Hoe netter je kleding en accessoires opbergt, hoe langer de levensduur.

8. Besteed extra aandacht aan je ondergoed
Je ondergoed is waarschijnlijk wat je het meest draagt en wat je vaker in de was doet dan kleding. Het verbaast je vast niet dat je er daarom met meer zorg mee om moet gaan. In het verleden hebben we hier al een heel artikel over geschreven. Klik hier om het terug te lezen!

9. Pas op met heupriemen
Riemen die je om je heupen draagt om je broek hoog te houden zijn vaak de oorzaak van gaten in je bovenkleding. De stof schuurt er nu eenmaal vaak langs en blijft soms zelfs hangen waardoor een gat ontstaat. Met andere woorden: een heupriem is vaak niet zo goed voor je kleding. 

Wat zijn jouw tips om de levensduur van kleding te verlengen?

Must reads 👀