Food

6 manieren om je suikerinname te verminderen

We kunnen niet liegen hierover: suiker is hartstikke lekker, maar tegelijkertijd is een teveel aan suiker niet zo bevorderlijk voor ons figuur. Op de Girlscene redactie zijn we niet van mening dat je suiker totaal uit je eetpatroon moet schrappen – het leven moet leuk blijven en we houden nu eenmaal van carrot cake -, maar toch zijn er verschillende manieren om je suikerinname te verminderen.

Misschien was je ongesteld en ging je los op alles wat suiker bevat. Iedereen overkomt dat en als je het idee hebt dat je een balansdag of -week moet inlassen kunnen de volgende tips je helpen. Wil je je suikerinname verminderen? Dan kun je dat op de volgende manieren doen. Dit artikel is overigens niet bedoeld als een dieet, maar meer als een manier om je levensstijl aan te passen als je dat nodig vindt. šŸ™‚
 

1. Verruil frisdrank voor water
Als je veel frisdrank en fruitsappen drinkt krijg je (onbewust) veel suikers binnen. Als je dus je suikerinname wil verminderen kun je het beste frisdrank en andere sappen vervangen door water. Voor sommigen is dat best een grote stap omdat niet iedereen water heel lekker vindt, maar gelukkig zijn er verschillende manieren waarop je water nog smakelijker maakt. Hier lees je hoe!

2. Snack verantwoord
Het is heel verleidelijk om een zak snoep te kopen of een rol koekjes open te trekken, maar probeer hier geen gewoonte van te maken. Zeker als je je suikerinname wil verminderen is verantwoord snacken belangrijk. Het is misschien niet zo lekker als een zak snoep, maar komkommers, paprika en wortels zijn toch een betere vervanger. Of eet een appel met een beetje pindakaas! Je kunt bijvoorbeeld net als Girlscene’s Danique doordeweeks clean eten en dan de lekkere dingen voor het weekend bewaren.

3. Mijd kant-en-klaar maaltijden
Volgens Girlscene’s Lisa zitten in kant-en-klaar maaltijden (en zakjes waarmee je bijvoorbeeld sauzen maakt) veel suikers. Daarom is zij een groot voorstander van zelf je eten maken, omdat je dan zelf bepaalt wat erin je gerecht zit. Op die manier krijg je minder suiker en ook minder zout binnen.
 

 

Een foto die door nelechristoph is geplaatst op

4. Eet pure chocola
Je hoeft jezelf echt niet al het lekkers in de wereld te ontzeggen. Wat je wel kunt doen is koeken zoals Liga of een ‘gezonde’ reep vervangen door een stukje pure chocola van 72% cacao of meer. Hier zit namelijk minder suiker in en zo kun je jezelf toch je daily chocolate fix gunnen.

5. Drink geen suiker in je thee of koffie
Voor velen is het een gewoonte om suiker in koffie of thee te doen. Alle kleine beetjes helpen, dus als het jouw missie is om iets minder suiker binnen te krijgen is het handig om deze gewoonte af te leren. Dat scheelt zo een paar schepjes suiker op een dag! Let ook op met zoete koffies die je bijvoorbeeld koopt bij Starbucks, want hoewel het super lekker is, is het ook een suikerbom. Zo’n drankje kun je beter bewaren voor het weekend of voor een moment waarop je vindt dat je het verdient.

6. Lees etiketten
Tot slot is het handig om etiketten te lezen in de supermarkt. Suiker wordt namelijk niet altijd als ‘suiker’ omschreven op de ingrediĆ«ntenlijst. IngrediĆ«nten zoals fructose, glucose en dextrose zijn ook suiker. En hoe hoger suiker (of deze ‘bijnamen’) op de ingrediĆ«ntenlijst staan, hoe meer er dus in het product zit. Handig om te weten voordat je iets in je mandje stopt. šŸ˜‰

Wat zijn jouw tips om je suikerinname te verminderen?