Health

Dit gebeurt er met je lichaam wanneer je niet sport

Heb jij een abonnement op de sportschool die jij links hebt laten liggen? En heb jij jouw workout gisteravond stiekem nog afgezegd omdat je liever naar de nieuwe aflevering van Pretty Little Liars keek? Dat is nu verleden tijd! Wij hebben iets gevonden waardoor jij geen enkele workout meer overslaat. Want dit gebeurt er met je lichaam wanneer je twee weken niet sport…

Toen de klokken twaalf sloegen op 31 december besloten we allemaal heilig 2016 gezond te beginnen. Momenteel zijn we een tijdje verder en allemaal druk bezig met onze bikini body’s, want summer is coming! Maar met het mooiere weer in aantocht wordt onze motivatie om te sporten steeds minder. Die borrel op vrijdagmiddag lijkt nu met het zonnetje een stuk interessanter dan in die winterkou. Helaas ziet onze sportschool ons hierdoor een stuk minder, ondanks onze goede voornemens. Want picknicken op het strand is namelijk een stuk leuker dan sporten…

Oké de sportschool mag je dan misschien twee weken gemist hebben, maar morgen ga je écht weer! Te laat! Twee weken niet sporten lijkt niet zo fout, maar je lichaam verandert al ontzettend veel in deze twee weken. Twee weken niet sporten zorgt namelijk voor verandering zowel mentaal, emotioneel en fysiek. Wow! Heb je dus even geen motivatie? Dit is jouw motivatie.

Je lichaam verandert zelfs al na drie (!) dagen niet sporten. Niet zo gek dus dat je na een week slecht eten je lievelingsjeans niet meer past… Je ziet het niet letterlijk gebeuren, maar wanneer jij adios zegt tegen je sportschool dan verdwijnen je spieren ook langzaam. Don’t panic, een week niet hardlopen zorgt er niet voor dat al je spieren in je benen verdwijnen. Spieren die we elke dag gebruiken, zoals onze hamstrings, verdwijnen niet zo snel. Wees dus nu niet verplicht om elke dag in de sportschool door te brengen, maar zorg wel dat je in de gaten hebt dat je enkel je resultaten behoudt door regelmatig te sporten.

Wat ook nog eens blijkt is dat je twee keer zoveel tijd nodig hebt om je spieren opnieuw op te bouwen, dan je nodig had om ze te verliezen. Dit betekent dus dat wanneer je twee weken niet gesport hebt, je vier (!) weken moet sporten om hetzelfde niveau en spieren te krijgen als twee weken geleden. Wow! Nog een extra dingetje, door niet te sporten heb je meer trek in die ene hamburger. Say what?! Ja ladies, die cravings in chips en chocolade die jij hebt komen doordat je niet sport. Tijdens het sporten wordt er namelijk een stofje aangemaakt die deze gevoelens onderdrukt. Heb je gesport, dan heb je minder zin in iets ongezond.

Maar wat nou als je bijvoorbeeld voor twee weken op vakantie gaat? Probeer dan zoveel mogelijk je ritme te behouden wat betreft eten en sporten. Natuurlijk mag je best genieten, maar probeer het in balans te houden. Let wel op dat wanneer je minder sport je je eetpatroon aanpast. Anders worden deze calorieën namelijk omgezet in vet. Daarnaast zorgt sporten nog voor minder stress. Dit feit wisten we al, maar door dus twee weken niet te sporten mist je lichaam het stofje dat ervoor zorgt dat je stress minder wordt. Je hebt dus uiteindelijk meer stress wanneer je twee weken niet sport omdat je lichaam dit stofje mist.

Wow, wat een resultaten van twee weken niet sporten. Voortaan slaan wij geen workout meer over.

 
Fitnesslegging  /  Fitness T-shirt

Hoe vaak sport jij?

Bron, bron