Winnen

Is popcorn gezond of ongezond? Feiten en fabeltjes over popcorn

Wij zijn stapelgek op popcorn en eten op de redactie het liefst minstens één zak van de zoute snack weg. Maar: is popcorn gezond of ongezond? We zochten het voor je uit!

Is popcorn gezond of ongezond? 

 

Hoe wordt popcorn gemaakt?

Oké, laten we even terug gaan naar de basis. Popcorn wordt gemaakt van mais (dûh), maar hoe werkt dit proces nu eigenlijk? Naast zetmeel bevat mais ongeveer 15% water. De maiskorrel wordt omhuld door een schil, deze schil is waterdicht. Door de korrels te verwarmen, bijvoorbeeld in een pan, ontstaat er stoom in de maiskorrel. Door de stoom gaat het zetmeel garen. Wanneer de druk te hoog wordt knapt de schil en ontstaat de bekende (en lekkere!) structuur van popcorn. 

Is popcorn gezond?

Dan nu het verlossende antwoord op de vraag: is popcorn gezond? Popcorn is helemaal niet zo ongezond, in tegendeel zelfs! Popcorn bevat een grote hoeveelheid voedingsvezels die goed zijn voor de spijsvertering en darmflora. Daarnaast is ook gebleken dat naast de vezels, polyfenolen ook heel goed zijn. Dit zijn de antioxidanten die in popcorn zitten. Deze antioxidanten zijn ontstekingsremmend en zorgen dat onder andere cholesterol zich niet in de bloedvaten kan nestelen.

De popcorn wordt pas ongezond doordat je er veel suiker aan toevoegt. In Amerika wordt popcorn vaak gegeten met gesmolten boter, dit is natuurlijk nóg slechter! Deze variant is zelfs zo ongezond dat je twee (!) keer zoveel calorieën binnenkrijgt. Ook gezouten popcorn is niet echt goed voor je. Een standaard zak bevat ongeveer 1 gram natrium, dit is te vergelijken met 3 gram keukenzout. Elke dag heb je tussen 1 en 2,4 gram natrium nodig. Door zoute popcorn te eten ga je boven dit limiet zitten.

Het beste is dus om je eigen popcorn te maken zonder zout of suiker toe te voegen. Popcorn is dus best gezond, mits je het zonder ongezonde toevoegingen eet. Maak je popcorn wel zelf in een pannetje, want uit een magnetron is helemaal niet goed voor je! 

Maar wist je dat popcorn ook heel veel kan vertellen over je persoonlijkheid? Psychiaters hebben namelijk bevestigd dat er een link is tussen eetgewoontes en persoonlijkheid, enkel door de manier waarop iemand popcorn eet. Zo pakken introverte mensen popcorn één voor één uit de schaal, extraverte mensen pakken meteen een handvol. Daarnaast pakken perfectionisten popcorn zowel één voor één uit een hand vol… Uit het onderzoek onder 2000 mensen kwamen ook de verschillen tussen man en vrouw naar voren. Vrouwen eten de popcorn meer weloverwogen en zullen deze eerder stuk voor stuk eten dan mannen. Mannen zijn vaker chaotischer en zorgelozer dan vrouwen ;-).