Lifestyle

10 goede tips tegen een winterdip

Als de dagen kouder, donkerder en korter worden is er een kans dat jij je iets minder vrolijk voelt. Je motivatie voor school is ver te zoeken en uit je bed komen is een onmogelijke taak. Als jij je duidelijk veel minder vrolijk en positief voelt heb je misschien last van een kleine winterdip. Of misschien wel een flinke winterdip… Deze tips slepen je erdoorheen.

Heb jij in de winter last van deze symptonen?

1.   Vermoeidheid
2.   Altijd behoefte aan slaap
3.   Verdrietig of sombere gevoelens zonder specifieke reden
4.   Problemen met concentreren
5.   Snel chagrijnig
6.   Passiviteit 
7.   Meer trek in voedsel
8.   Gewichtstoename
9.   Minder zin in seks en knuffelen
10. Minder zin in sociaal doen 

Dan zou het kunnen dat je last hebt van een winterdip. Vaak verdwijnen deze symptonen weer als de zon begint te schijnen. Maar als je liever al eerder wat lekkerder in je vel wilt zitten kunnen deze tips je helpen om je beter te voelen. Onthoud altijd: met de tijd voel je je weer beter :-). 

♥ Probeer in de ochtend zoveel mogelijk daglicht op te nemen. Moet je de deur al uit voordat het licht is? Dan is het misschien een optie om een wake-up light te kopen. Deze lamp imiteert het daglicht en laat je beter wakker worden. 

♥ Moeite met actief zijn in de ochtend? Doe wat ochtendgymnastiek. Door het bewegen gaat je hart sneller kloppen en daar heb je de hele dag profijt van. Lees hier hoe je meer in een ochtendmens kunt veranderen, voor zover dat mogelijk is. 😉

♥ Houd iets in gedachten waar je heel erg naar uitkijkt. Ga je in de zomervakantie naar een warm land? Of ben je bijna jarig? Of staat er iets anders leuks op de planning? Houd het goed in gedachten! Als je nog niks hebt om naar uit te kijken, breng dan daar heel snel verandering in. Als je op vakantie gaat kun je bijvoorbeeld al een lijstje samenstellen wat je allemaal mee moet nemen in je koffer en wat voor leuke nieuwe bikini je gaat halen. Voorpret is bijna net zo leuk als de echte activiteit! 

♥ Eet genoeg groenten en fruit. Hier zitten allerlei vitamines en mineralen in die helpen om je fit te blijven voelen. Ook is dit goed voor je weerstand en word je minder snel ziek.

♥ Pak in plaats van de auto, bus of scooter eens de fiets. Extra beweging en meer buitenlucht is altijd goed. 

♥ Drink St-janskruid thee. Dit kruid is natuurlijk en werkt beter dan anti-depressie medicijnen zoals Prozac en Zoloft omdat het geen ernstige bijwerkingen heeft. Je hebt er niet veel van nodig, 6 gram theeblaadjes per dag is al aan de hoge kant. De wetenschap heeft bevestigd dat dit kruid écht goed werkt bij een dip. Drink er niet te veel van en verdiep je even in de mogelijke (lichte) bijwerkingen. 

♥ Schrijf iedere dag op waar je dankbaar voor bent. Je lieve moeder, je bezorgde broer, je vriendengroep, je talent ergens voor of speciale herinneringen. Deze dingen kunnen je weer positief laten denken! Ook al voel jij je nu niet top, je hebt genoeg dingen om dankbaar voor te zijn. Zelfs een dak boven je hoofd is bijzonder en heeft niet iedereen. 

♥ Probeer met zoveel mogelijk regelmaat te leven. Sta iedere dag even laat op, eet volgens een vast tijdschema en ga altijd op tijd slapen. Op die manier raakt je lichaam gewend aan deze levensstijl en blijft je energiepeil de gehele dag op peil. 

♥ Verveel jij je vaak en wil je dan toch het liefst de hele dag in bed liggen? Dwing jezelf om toch iets te gaan doen. Spreek af met vriendinnen of help je moeder met boodschappen doen. Vaak heb je achteraf hier totaal geen spijt van, omdat het stiekem toch heel leuk en gezellig is. Omring jezelf met positieve dingen! 

Al met al is het belangrijk om positief te blijven. Er is niks mis mee om een dipje te hebben, veel meiden hebben dit ooit gehad en hier kun je echt weer overheen komen. Als het je in je eentje niet goed lukt kun je hulp zoeken bij mensen om je heen of bij de huisarts. En remember, de zomer staat zo weer voor de deur.

Heb jij weleens last gehad van een winterdip? Hoe ben jij hier bovenop gekomen?

Bron, bron, bron, bron