Lifestyle

Onderzoek: het jongste kind is het sociaalst

Als jongste moet je opboksen tegen je oudere broer en zus, heb je de rotste plek in de auto en krijg je de kleinste kamer van het huis. Het is niet altijd makkelijk om de jongste thuis te zijn. Maar de jongste zijn heeft ook veel voordelen. Zo heb je niet alleen de minste regels, maar ben je ook het grappigst én het sociaalst! Waarom dat zo is lees je hier. 

Ben je de jongste? Dan hebben we goed nieuws voor jou! Als jongste heb je namelijk de beste sociale vaardigheden. Jongste kinderen zijn empatischer, kunnen beter communiceren en zijn makkelijker in de omgang dan hun oudere broers en zussen. Dat wijst een onderzoek van Sheila van Berkel van de Universiteit Leiden uit. Voor het onderzoek zijn meer dan 390 verschillende families geobserveerd. 

Maar voordat je je nu beter voelt dan je broer of zus; deze voordelen heb je wel aan hen te danken! Als klein kind imiteer je namelijk wat je broer of zus doen, waardoor jouw sociale vaardigheden veel sneller ontwikkelen dan die van het middelste of oudste kind. “Broers en zussen leren van elkaar als ze met elkaar spelen of ruzie maken. De interactie tussen de broers en zussen, en hun ouders leren het jongste kind sneller wat kan en wat niet kan”, vertelt Sheila. Een andere factor die meespeelt is de ervaring van je ouders. Ze hebben al eerder kinderen opgevoed, dus ze weten met het jongste kind beter wat ze moeten doen. 

 

A photo posted by King Kylie (@kyliejenner) on

Uit het onderzoek is wel één minpuntje van het jongste kind naar voren gekomen. Jongste kinderen zijn vaak meer tegendraads dan hun oudere broers en zussen. “Dat komt waarschijnlijk doordat ze het gevoel hebben dat ze moet opboksen tegen hun oudere broers en zussen”, aldus Sheila.

Maar hé, je bent wel het sociaalst!

Ben jij de jongste thuis? 

Bron