News

Alle mensen met blauwe ogen hebben één bizar ding gemeen

Bruine ogen, groene ogen, grijze ogen, blauwe ogen… Op het eerste gezicht lijkt het niet zo bijzonder wat voor kleur ogen je hebt. Maar wacht, er is namelijk onderzoek gedaan naar laatstgenoemde – mensen met blauwe ogen – en er is één ding dat zij gemeen hebben. Iets wat je waarschijnlijk echt niet ziet aankomen en zelfs een tikkeltje gek is misschien.

Iedere oogkleur is mooi, maar wanneer je blauwe ogen hebt ben je misschien net iets specialer. Waarom? Omdat mensen met blauwe ogen volgens onderzoek waarschijnlijk één ding gemeen hebben. Om een lang verhaal kort te maken: mensen met blauwe ogen zijn verwant aan iedere andere persoon met blauwe ogen.

Zo’n 6000 tot 10.000 jaar geleden was er een Europeaan die blauwe ogen had. Dat was gek, want toentertijd kwam dat nog helemaal niet voor… Kun je je dat voorstellen? Mensen hadden destijds alleen bruine ogen! Iedere persoon die tegenwoordig blauwe ogen heeft stamt dus af van die ene Europeaan met blauwe ogen in plaats van bruin. Het wetenschappelijke verhaal achter blauwe ogen is niet in Jip en Janneke taal uit te leggen, maar waar het op neerkomt is dat iedereen met blauwe ogen verwant aan elkaar is.

View post on Instagram
 

Nu hoef je niet bang te zijn dat de jongen naast je met blauwe ogen ineens familie is als jij ook blauwe ogen hebt, maar ergens héél ver weg zijn jullie volgens dit onderzoek toch echt afgestamd van die ene Europeaan. Interessant.

Wat vind jij van dit onderzoek?

Bron