Lifestyle

8 dingen waar je absoluut aan moet denken vóór oud en nieuw

oud-en-nieuw-tips

Nog heel even en de party jurkjes en high heels kunnen weer aan, tijd voor oud en nieuw! Het nieuwe jaar wordt zoals altijd gepast ingeluid met champagne, vuurwerk en een goed feestje. De jaarwisseling is één groot feest, maar helaas is het ook een drukke dag voor de politie, brandweer en ambulance. Het vuurwerk en de harde muziek kunnen veel schade veroorzaken. Hoe zorg je ervoor dat je 2023 goed en veilig begint? Girlscene geeft tips hoe je zonder zorgen het nieuwe jaar kunt inluiden. Want: better safe than sorry.

1. Check hoe de wind staat

Elk jaar vallen er veel vuurwerkslachtoffers. De meeste mensen weten wel dat vuurwerk levensgevaarlijk kan zijn, maar toch gebeuren er elk jaar weer veel ongelukken. Of je het nu afsteekt of niet. Check van tevoren hoe de wind staat. Als je vuurwerk afsteekt kun je hier rekening mee houden, want het gebeurt vaak genoeg dat een vuurwerkpijl wordt afgestoken en hij per ongeluk jouw kant op komt als ‘ie de lucht in vliegt. Hierdoor kan jij, een omstander of je huis flinke schade oplopen. Dat wil je niet hebben!

2. Bescherm je ogen

Wist je dat één op de vier slachtoffers letsel oploopt aan de ogen? De meeste mensen denken bij vuurwerkongelukken aan letsel bij de handen, maar de ogen worden dus ook vaak getroffen! Een goede manier om goed beschermd, het nieuwe jaar in te gaan is door in de buurt van vuurwerk een vuurwerkbril op te zetten. Het ziet er misschien niet mega charmant uit, maar liever even een bril op dan dat je voor de rest van je leven schade hebt aan je ogen!

3. Trek de juiste kleding aan

Je wil er stunning uitzien tijdens oud en nieuw. We get it. Maar als jouw party jurkje toevallig van een synthetische stof is gemaakt kun je toch beter voor een andere outfit gaan. Synthetische stof smelt namelijk snel bij contact met vuur en dat kan lelijke brandwonden veroorzaken. Ook kun je het beste kiezen voor kleding die strak om je lichaam zit. Bij los zittende kleding komt makkelijker zuurstof bij de brandhaard waardoor het vuur zich sneller verspreidt.

4. Vergeet je jas niet

De outfit tijdens oud en nieuw wordt van tevoren goed uitgezocht, logisch dat je jouw look wilt laten zien. Maar ga niet de straat op zonder jas! Ook al wil je maar heel even naar buiten om een vuurpijl de lucht in te zien gaan. Het is ‘s nachts behoorlijk koud en als je geen jas aantrekt is de kans groot dat jij het nieuwe jaar met koorts en een snotneus begint.

5. Let op je drankje

Je bent aan het feesten en de adrenaline stroomt door je lichaam, want een gloednieuw jaar is aangebroken. Waaah, spannend! Je bent met van alles en nog wat bezig (zal jouw crush je een nieuwjaarszoen geven?!) en je drankje is daarbij snel uit het oog verloren. Gevaarlijk, want er zijn helaas mensen op de wereld die drugs in drankjes doen. Let daarom altijd op je drankje. Zorg er verder voor dat je niet té veel drinkt, want ook dit levert geen leuke dingen op.

6. Pas op met versieringen

Oud en nieuw is een feestelijke gelegenheid en waarschijnlijk wil je de feestlocatie ook leuk versieren. Hoe meer sfeer, hoe beter! Maar versieringen met Nieuwjaar kunnen ook supergevaarlijk zijn. Hoe leuk het er ook uitziet, het is geen goed idee om een ruimte vol te hangen met glitters, slingers en andere versieringen. Deze zijn extreem ontvlambaar. Een ongeluk zit in een klein hoekje, één ‘onschuldig’ sterretje kan een heftige brand veroorzaken.

7. Regel vervoer

Plannen met oud en nieuw liggen niet altijd helemaal vast – soms sta je op een feestje, maar besluit je ineens om toch naar een ander feestje te gaan- en dat is leuk, maar zorg in ieder geval dat je jouw vervoer hebt geregeld. Tijdens de jaarwisseling is het druk op straat en mensen zijn vaak onder invloed. Het is daarom verstandig om goed af te spreken met vrienden om samen naar huis te gaan, zodat je niet alleen hoeft en ook hoe jullie gaan. Als jullie met de auto gaan, spreek dan duidelijk af wie de Bob is. Dronken achter het stuur is een absolute no go!

8. Bescherm je oren

Wist je dat je met één rotje al permanente gehoorschade kunt oplopen? Even ter illustratie: het geluid van een wekker is 80 decibel, het geluid van een sirene is 120 decibel en het geluid van een vuurwerkpijl is 160 decibel. De gemiddelde pijngrens ligt op 140 decibel, de kans op permanente gehoorschade op 160 decibel. Kun je je voorstellen wat dat vuurwerk met je gehoor doet?! En dan hebben we het nog niet eens over de keiharde muziek die wordt gedraaid tijdens de feestjes. Dat gebeurt nou eenmaal, maar je kunt je er wel tegen beschermen! Als je geen gehoorschade wilt oplopen, doe dan oordopjes in. Hiermee bescherm jij jouw oren tegen het geluid van vuurwerk én de muziek tijdens het feestje. Bovendien heb je er ook buiten de jaarwisseling plezier van.

Beeld: instagram @lydsbutler