Lifestyle

9 tips om je rijexamen in één keer te halen

Super spannend, je mag rijexamen doen! Maar dit betekent ook een heleboel stress, arghh! Keep your head cool and relax, het is namelijk heel normaal om nerveus te zijn. Bijna niemand slaagt de eerste keer voor zijn rijexamen, ook ondergetekende niet ;-). Maar hoe kun je ervoor zorgen dat je het zo snel mogelijk haalt? Nou zo dus, door dit artikel te lezen. Girlscene zet namelijk een aantal handige tips op een rijtje. 

1. Heb vertrouwen
Geloof in jezelf. Je instructeur laat je echt niet zomaar afrijden als hij denkt dat je er nog niet klaar voor bent. Ga er dus vanuit dat je de kwaliteiten beheerst die nodig zijn om te gaan slagen. Let er wel op dat je niet té zelfverzekerd bent en daardoor nonchalant gaat rijden.

2. Les voor het examen
Het is handig om op de dag zelf ook nog een les te nemen, het liefst direct voordat je examen doet. Zo kun je vast een beetje wennen aan het idee en zit je er al een beetje in. Ook kun je zo alvast het verkeer een beetje bekijken. Is het druk op de weg, zijn er wegen afgezet? Zo ben jij goed voorbereid.

3. Rijd in je eigen auto
Zorg ervoor dat je examen doet in je eigen auto, want deze auto ken jij namelijk door en door. Het kan best zijn dat een andere auto iets heftiger reageert of gevoeliger is. Door je eigen auto te nemen sta je niet voor verrassingen.

4. Laat je instructeur meerijden
Het kan fijn zijn om iemand mee te hebben die je al kent. Daarnaast kan deze persoon met je examinator praten zodat jij niet al te erg wordt afgeleid. En niet geslaagd? Dan weet je instructeur ook meteen waar hij op moet letten.

5. Houd je hoofd koel 
Het belangrijkste tijdens het examen is om kalm te blijven, hoe moeilijk dit misschien ook is. Weet je van jezelf dat je last hebt van faalangst? Vraag dan een faalangstexamen aan. Dit examen is wat duurder dan een normaal examen, maar het heeft voordelen. Zo mag je onder andere tijdens het examen stoppen en word je door de examinator op een andere manier behandeld.

6. Fouten maken mag
Het is absoluut niet erg om fouten te maken, zolang jij deze fouten maar goed oplost. Mis je een afslag? No problem, neem gewoon de volgende afslag. Probeer goed op het verkeer te letten en alert te zijn.

7. Kies de juiste schoenen
Kies voor schoenen waarmee je al eens gereden hebt en waarvan je weet dat je er goed mee kunt rijden. Ga bijvoorbeeld niet met schoenen met een dikke hak afrijden, terwijl je normaal altijd op sneakers lest. 

8. Overdrijf niet
Rijd zoals je altijd rijdt. Ga daarom niet opeens heel overdreven kijken of extra lang je knipperlicht aan laten staan. Rijd zoals je altijd rijdt, want dat doe je goed.

9. Keep going
Is het helaas toch niet gelukt, don’t worry. Blijf vooral doorlessen! Het is zo zonde om na één tegenslag op te geven. Plan daarom meteen een nieuw examen en blijf tussendoor lessen.

Wil je nog meer stress verminderen? Lees dan snel dit artikel! Good luck!

Heb jij al je rijbewijs?