Lifestyle

Deze dingen hoor je altijd als je niet drinkt

Een wijntje bij het diner, een borrel na het werk of een mixdrankje tijdens het stappen. Tegenwoordig hoort drank bij elke sociale gelegenheid. Niet drinken wordt bestempeld als ‘saai’. Wanneer je niet drinkt gaat men er automatisch vanuit dat je de Bob bent, niet mag drinken wegens medische redenen of dat je de volgende dag moet werken. In onze maatschappij is het namelijk heel normaal om te drinken en word je raar aangekeken wanneer je dit niet doet. Wij zijn klaar met alle opmerkingen en willen de volgende opmerkingen niet meer horen.

Een drankje zo nu en dan is natuurlijk lekker, maar in onze maatschappij maakt drank een groot deel uit van het sociale leven. Wanneer je niet drinkt wordt dit opgevat als vreemd en raar. Geen feestje is meer compleet zonder flink aan de drank te gaan. Maar je hebt helemaal geen drank nodig om een leuke avond te hebben. Toch wordt het nog niet helemáál geaccepteerd als je het bij een sapje houdt. Girlscene zet de opmerkingen die we niet meer willen horen onder elkaar.

1. “Ben jij soms gelovig?”
Ik mag gewoon drinken, maar kies er bewust voor om niet te drinken. Is dit soms zo raar om te beseffen?

2. “Volg je misschien een stappenplan…?”
Ik rook niet, betekent dit dat ik dus verslaafd ben geweest en nu gestopt ben? Nee. Dus waarom ga je ervan uit dat ik een alcoholist was omdat ik toevallig niet drink?

3. “Ben je soms allergisch voor alcohol?”
Nee, ik ben niet allergisch voor alcohol. Ik ben allergisch voor jouw opdringerige mening.

4. “Ben je zwanger?”
Vooral ladies in hun twenties krijgen dit vaak te horen wanneer ze niet drinken. Niet drinken staat niet gelijk aan zwanger zijn. Voor alle duidelijkheid.

5. “Doe niet zo flauw, drink gewoon mee!”
Nee is nee. Ik drink niet en daar kun je niets aan veranderen. Ik ben namelijk niet zo’n persoon die alleen maar lol kan hebben met drank.

6. “Wat doe je hier dan als je niet drinkt?”
Er zijn genoeg mensen die niet drinken hier vanavond. Drank is geen must om te gaan stappen. Ik ga een super leuke avond hebben zónder drank.

7. “Mag ik met jou meerijden?”
Omdat ik niet drink betekent niet dat ik automatisch de Bob ben vanavond. Zoek zelf maar lekker een manier om thuis te komen.

8. “Hoe heb je dan lol?”
Op dezelfde manier als jij, alleen zonder een kater de volgende dag.

9. “Wat drink je dan?”
Uhm, alles waar geen alcohol in zit. Fanta, Cola, water, Ice Tea, moet ik nog even doorgaan? Een stuk goedkoper dan die mixdrankjes die jij steeds blijft drinken.

10. “Gebruik je soms drugs?”
Je hebt me door… #not

11. “Heb je geen geld om te drinken?”
Als ik geen geld zou hebben, zou ik wel gewoon thuis blijven.

12. “Een beetje saai is het wel.”
Dankjewel.

13. “Geniet eens een beetje!”
Geloof mij, ik geniet genoeg. En daar heb ik geen biertje voor nodig.

14. “Neem er gewoon eentje!”
Ik houd het gewoon bij Cola, maar bedankt.

15. “Ben je soms op dieet?”
Zucht.