Health

11 variaties voor je cardiotraining

Cardio: Het is of je beste vriend of je meest gehate vijand. Het stomste is dat je tot nu toe waarschijnlijk altijd hetzelfde hebt gedaan en dat je jezelf dat de rest van je sportschoolcarrière ook ziet doen. Dat is niet echt motiverend om jezelf wekelijks voor naar de sportschool te slepen. Daarom is het dus belangrijk dat je af en toe iets nieuws probeert op cardio-gebied. We hebben verschillende cardio-workouts voor je gezocht die je thuis, in de sportschool of op locatie kunt doen.

1. Boksles
Als je jezelf hebt ingeschreven bij een sportschool waar ze geen boksles geven, neem dan af en toe eens een lesje ergens anders. Boksen is goed als cardio en zo train je heel veel spieren tegelijk. Het is een leuke afwisseling, vooral als je echt even je energielevel omhoog moet kicken.

2. Burpees
Soms heb je gewoon geen zin om het huis uit te gaan, laat staan dat je een ingewikkelde workout ziet zitten. Trek je sportkleding aan en doe burpees tot je niet meer kunt. Als je toch een beetje structuur wilt aanbrengen, kun je jezelf opleggen om een x aantal burpees of een x aantal minuten te doen voordat je dertig seconden pauze neemt.

3. Ga buiten wandelen
Misschien doe je deze dus al eeuwig, maar voor degenen die alleen maar binnen trainen: ga naar buiten! Als je de loopband zat bent, is buiten lopen een fijne afwisseling. Schaam je niet als je in een stad woont, want je bent lang niet de enige die de straten gebruikt om zijn beweging binnen te krijgen. Als het je echt te ver gaat, is er ongetwijfeld een stadspark.

4. Doe dansjes
Of het nu tijdens het uitgaan is of tijdens een heftige Zumba-les, dansen is echt een perfecte mix van cardio en fun. Doe een uurtje intensief mee en je zweet gegarandeerd. Voor iedereen die vindt dat een avondje uit geen cardio is, you’re wrong ;).

5. HIIT workout
Van deze soort workout kun je echt honderden varianten vinden, bijvoorbeeld op YouTube. Het gaat erom dat je 30 seconden tot twee minuten alles geeft en dan tien tot dertig seconden rust. Het ligt eraan wat je wil doen, maar je kunt het overal doen. Doe een simpele variant thuis, met gebruik van sportuitrusting in de sportschool en een intensieve waarbij je veel bewegingsruimte nodig hebt in het park of op een pleintje.

6. Alles behalve de loopband
Op het moment dat je de sportschool binnenloopt, zie je alleen de loopband nog en al het andere verdwijnt. Maar er zijn dus nog veel meer apparaten en het kan geen kwaad om die allemaal eens te proberen. Houdt het wel uitdagend voor jezelf. Als je echt niet wilt wijken van de loopband, vind je hier 12 tips om de loopband leuker te maken.

7. Traplopen
Niemand neemt vrijwillig de lift. Oké, bijna niemand. Maar als je nou in (de buurt van) een flat woont, is naar boven lopen de makkelijkste en meest goedkope cardio ooit. Naast een cardio workout, krijg je ook nog eens bilspieren om u tegen te zeggen. Waar wacht je nog op?! Het kan natuurlijk ook in de sportschool op een stairmaster.

8. Doe eens power yoga
Yoga saai? Echt niet. Bij power yoga gaat het erom dat je in hoog tempo de verschillende series van posities aanneemt. Door dit tempo gaat je hartslag flink omhoog en is het dus een cardio-workout. Daarnaast train je ook direct je spieren.

9. Door weer en wind
Als je ergens heen fietst, doe je dus eigenlijk al een cardiotraining. Waarom geen misbruik maken van de situatie en een klein stukje omfietsen. Zonder doel gaan fietsen is voor de meesten van ons een no-go, maar als je toch al ergens heen gaat, kun je gelijk je training te pakken.

10. Sla een balletje
Ook als je er nu nog niets van kunt, is tennis een goede sport om als cardiotraining te laten tellen. Je rent, slaat, beweegt en gaat constant heen en weer, omdat je snel moet reageren. Als je het bijvoorbeeld eens met een vriendin gaat doen, kun je af en toe eens samen oefenen.

11. Baantjes trekken
Zwemmen is misschien wel één van de leukste opties. Ga naar een plaatselijk zwembad en geniet lekker van het baantjes trekken. Bijkomend voordeel is dat als je niet van zweet houdt, je dat ook niet hoef te voelen.

Als je al bezig bent voor je zomerlichaam, kun je jezelf en andere meiden motiveren op het fit voor zomer 2016 topic om het forum. 

Wat voor cardiotraining doe jij het vaakst?

bron, bron, bron