Lifestyle

11 originele activiteiten voor in de kerstvakantie die weinig geld kosten

Het is bijna kerstvakantie en dat betekent twee dingen. Dat je tijd hebt voor leuke dingen (uitslapen!) en dat je heel weinig geld hebt door alle cadeautjes die je tijdens de feestdagen hebt gekocht. Maar no worries: er zijn genoeg dingen die je in de kerstvakantie kunt doen, ook als je niet beschikt over een groot budget. Wij hebben wat tips voor je. 

1. Organiseer een indoor picknick
Het is buiten veel, véél te koud voor een picknick, dus waarom verplaats je de fun niet naar binnen? Haal je picknickkleed van zolder voor een indoor picknick. Maar niet voordat je naar de supermarkt bent geweest, natuurlijk. Sla lekker dingen in (chocolademelk met slagroom, we noemen maar wat), decoreer de picknickruimte met gezellige accessoires als kussens en kaarsjes en trommel je bestie op.

2. Zet een slideshow in elkaar
De plezier die je hebt met het bekijken van oude fotoboeken is onbetaalbaar. En niks wakkert de sentimentele gevoelens die bij de feestdagen horen meer aan dan oude foto’s bekijken. Maar tegenwoordig staat al het beeldmateriaal op de computer en kunnen we niet meer door de laatste jaren bladeren, dus waarom zet je niet een slideshow met oude foto’s in elkaar? Slappe lach gegarandeerd! 

3. Speel barvrouw voor een avond
Als je een avondje in de kroeg hangt dan ben je zo dertig euro armer, maar een goedkoop alternatief is er gelukkig ook! Organiseer een cocktailavondje waarbij jij als barvrouw speelt. Nodig twee vriendinnen uit, want jouw cocktails moeten wel geproefd worden! Bovendien komen jouw cocktail skills weer goed van pas voor een volgende date ;-). 

4. Benut je tijd goed 
We zijn de laatsten om te zeggen dat je niet van je vrije tijd mag genieten door eindeloos Netflix te kijken en in bed te snurken tot twee uur ‘s middags. Maar als je toch een middagje vrij hebt, waarom zou je het dan niet goed benutten? Je zal jezelf dankbaar zijn als je deze ‘moetjes’ hebt gedaan als je het straks weer druk hebt. Stofzuig je kamer, ruim je kledingkast uit, of zet eens al je in- en uitgaven op een rijtje. Kan je na de vakantie weer helemaal fris beginnen. 

5. Maak een bucketlist 
Wat wil je nog doen of bereiken? Het jaar is bijna ten einde en de kerstvakantie is het uigelezen moment om plannen te maken voor volgend jaar. Ga er even goed voor zitten en bedenk wat je op jouw bucketlist wilt zetten. Het is trouwens bewezen dat een bucketlist je helpt om doelen te bereiken, reden genoeg om er eentje te maken! 

6. Bouw een fort 
Weet je nog hoeveel plezier je vroeger had met het bouwen van een fort? Verzamel alle kussens en dekens in huis en bouw het fijnste fort ter wereld. Als je jouw fort eenmaal af hebt -geloof ons, dat is niet zo makkelijk als het lijkt- dan kun je er in het fort van genieten en er misschien zelfs een filmpje in kijken. En als de boel instort, kun je altijd nog gezellig samen met je besties een bad nemen. Bikini aan, snacks erbij en jullie avond kan niet meer stuk. Yay!

7. Doe een Instagram challenge
Wat moeten we toch zonder social media? Doe een Instagram challenge met een vriendin. Maak allebei een foto in een bepaald thema en kijk wie de meeste likes op haar foto krijgt.  

8. Ga een avondje (ouderwets) gamen
Ganzenbord, Cluedo, Monopoly, Risk… er zijn zoveel leuke spellen, maar hoe lang heb je het al niet gespeeld? Reden genoeg voor een spelletjesavond! Ben je niet zo van de bordspellen dan kun je ook een game spelen waar je vroeger altijd plezier in had. Wat dacht je van De Sims, Mario Kart of Mario Party? 

9. Doe een kledingruil
Vrijwel ieder meisje heeft te veel kledingstukken. In plaats van ze zielig in een hoekje te laten verstoffen, kun je er ook iemand anders blij mee maken. Spreek met vriendinnen af dat jullie allemaal je kledingkast uitruimen en op een avond de kleding meenemen die jullie niet meer willen. Van ruilen komt huilen zei je moeder misschien, maar dat is niet het geval tijdens een kledingruil! 

10. Regel een speurtocht
Om nog even op de ouderwetse toer te blijven: regel een speurtocht! Dat deed je toen je kind was, maar het is nu nog steeds leuk. Vooral als je een grote groep regelt die de speurtocht gaat doen. Mocht je bang zijn dat het te kinderachtig is: op studentenverenigingen doen ze het heel vaak! Denk de speurtocht uit, ga naar buiten om de aanwijzingen klaar te leggen en bedenk een te gekke prijs voor de winnaars. Enne… de speurtocht in elkaar zetten is minstens zo leuk als de speurtocht doen!