Food

Is opwarmen in de magnetron eigenlijk wel gezond?

Eventjes terug in de tijd. De magnetron is een Amerikaanse uitvinding, hoe kan het ook anders, en werd in 1945 uitgevonden door Percy Spencer. Eigenlijk gebeurde het allemaal per toeval. Percy werkte bij het elektronicabedrijf Raytheon, een bedrijf dat elektronica ontwikkelt voor onder andere wapensystemen.

De Amerikaan was nogal een zoetekauw en had in zijn zak een chocoladereep toen hij op een dag langs een radarsysteem liep. Het radarsysteem zond op dat moment microgolven uit met een frequentie van 2,5 gigahertz. Op dat moment voelde Percy de chocoladereep in zijn broekzak smelten. De elektronicamedewerker was meteen nieuwsgierig. Met een broek vol gesmolten chocolade rende Percy naar de winkel waar hij een zakje maiskorrels kocht wat hij vervolgens naast de radar pofte tot popcorn.

Inmiddels heeft de magnetron een slechte reputatie opgebouwd. Eten uit de magnetron zou schadelijk voor je zijn en het DNA van het eten zou zodanig veranderen dat je lichaam het niet meer herkent. Maar, is het gebruik van de magnetron dan onveilig? Girlscene zocht het uit.

Veilig
Eten dat bereid wordt in de magnetron is veilig. Het is wetenschappelijk bewezen dat er geen reden is om je zorgen te maken over mogelijke schadelijke stoffen. Ook verliest eten geen voedingswaarden. Opwarmen in de magnetron is dus net zo veilig als opwarmen in de pan of in de oven.

Voeding
De magnetron zou het leven uit de voeding halen en het DNA van het voedsel veranderen, maar dit is volgens veel wetenschappers een verzinsel. Door de korte opwarmingstijd die eten in de magnetron nodig heeft zou de voedselkwaliteit zelfs beter behouden blijven. Beter dan wanneer je groenten bijvoorbeeld in een pan gekookt wordt. Kookwater neemt waardevolle stoffen uit het eten op, wat je met het afgieten van de groenten weggooit.

Denk na
Blijf natuurlijk wel nadenken bij het gebruik van een magnetron. Stop je een ei in de magnetron dan ontploft deze. Plastic bakjes die niet gemaakt zijn voor de magnetron moet je er natuurlijk niet in doen. Smeltend plastic op je eten is namelijk wel ongezond.

Onveilig
Wat bij het opwarmen in de magnetron wel onveilig is, is het probleem dat het apparaat het voedsel niet gelijkmatig verhit. In de slecht verwarmde plekken kunnen bacteriën overleven, die kunnen dan wel weer iets minder goed voor je gezondheid zijn.

Magnetronmaaltijden
Hoewel het koken of opwarmen met de magnetron niet schadelijk voor je gezondheid is, is het dagelijks naar binnen schuiven van een magnetronmaaltijd niet zo super gezond. Dit heeft te maken met de maaltijd zelf. Kant-en-klare maaltijden bevatten over het algemeen weinig groente en vezels. 

Hoe dan ook, vandaag 6 december, is het officieel micorwave day en die kan veilig gevierd worden met een zakje zelf gepofte popcorn!

Wat verwarm jij vanavond in de magnetron?

Bron, bron, bron