Lifestyle

Zo kies je de studie die bij jou past

Sommige Girlscene lezeressen zitten in het eindexamenjaar of zijn net gestopt met een studie die toch niet helemaal paste. Je keuze voor een studie is vaak bepalend voor de rest van je leven. Ben je ook jaloers op degenen die al precies weten wat ze willen en hoe ze er moeten komen? Weet je zeker dat je de verkeerde studie gekozen hebt? Zo kom je erachter welke studie bij jou past en bij welke instelling jij je thuis voelt.

Wat wil je de rest van je leven doen?
Het klinkt een beetje dramatisch, maar wat zie jij jezelf de rest van je leven doen? Lijkt het je heerlijk om thuis te werken of zit je liever op een kantoor? Houd je van cijfertjes? Vind je geld verdienen belangrijk of is het voor jou belangrijker om iets te doen waar je gelukkig van wordt? Wil je mensen fysiek helpen of misschien wel mentaal? Het ene hoeft het ander trouwens niet uit te sluiten, maar je kunt voor jezelf op een rijtje zetten welke volgorde voor jou belangrijk is. Misschien word je stiekem wel heel blij van rekenen, maar wist je dat nog niet. Een ander ding waar je rekening mee moet houden is de baangarantie. Als jij het niet erg vindt dat de kans op een baan klein is, hoef je daar bij de keuze geen rekening mee te houden. Heb je liever wat meer zekerheid? Zet dit punt dan ook op je prioriteitenlijstje.

Oriënteren op een studie
Heb je echt nog totaal geen idee wat je nu eigenlijk wil? Ga je eerst oriënteren op wat er mogelijk is met jouw profiel. Op de website Studiekeuze123 kun je alle opleidingen van Nederland selecteren op de vooropleiding die je nodig hebt om er te mogen beginnen. Je selecteert bijvoorbeeld dat je havo EM hebt gedaan in de linke kolom. Ga door de lijst met opties heen en neem hier de tijd voor. Als je merkt dat een bepaalde richting je echt totaal niet trekt, haal je die uit de lijst. Zo kun je de lijst kleiner maken totdat je overhoudt waar je echt in geïnteresseerd bent. Dit kunnen alsnog honderd studies zijn, maar dat is al een stuk minder dan de 3090 opleidingen die er zijn. 

Combineer de studies en jouw prioriteitenlijstje
Nu is het tijd om de twee bovenstaande te combineren. De studies die over zijn en je lijstje met prioriteiten ga je combineren. Begin met je belangrijkste punt en werk één voor één je prioriteiten af. Misschien weet je nu al welke studie het gaat worden of heb je nog een heel lijstje over, maar het is tijd om door te gaan naar de volgende stap. Wil je zeker weten of de studie is wat jij denkt dat het is? Veel opleidingen hebben online een kleine test om te kijken of en welke studie bij je past.

Bezoek open dagen
Nu is het tijd om open dagen te bezoeken. Begin wel op tijd met het zoeken van de open dagen, want die worden vroeg in het schooljaar gehouden. Als een bepaalde stad of omgeving niet één van je prioriteiten was, bezoek dan van dezelfde studie meerdere hogescholen en/of universiteiten. Zo weet je beter wat je kunt verwachten en waar je je thuis voelt. Er zit veel verschil tussen de instellingen waar je de studie kunt volgen. Daarnaast kun je er zo beter achterkomen of je een HBO of WO opleiding wilt volgen.

Ga proefstuderen
Last but not least, loop een dagje mee met de studies die je leuk en goed lijken. Op zo’n dag kom je erachter wat je kunt verwachten van de studie. Deze dag wordt door hogescholen en universiteiten gehouden met het idee jou een zo goed mogelijk beeld te geven van de opleiding. Blijkt de studie toch niet wat je ervan verwacht had? Ga dan twee stappen terug en doe dat gedeelte opnieuw.

Heb je echt geen klik gevonden? Er zijn verschillende instellingen die je kunnen helpen bij het vinden van de juiste studie. Je kunt het probleem ook voorleggen bij de studieadviseur bij jou op school. Leg uit wat je tot nu toe hebt geprobeerd en kijk samen hoe je nu verder kunt gaan.

Weet jij al wat je wilt studeren? Ben je afgelopen jaar gestopt met een opleiding omdat het de verkeerde keuze was?

bron, bron