Lifestyle

7 tips om uit de friendzone te komen

Iedereen kent het verhaal. Je komt een leuk persoon tegen, jullie hebben een klik, brengen samen tijd door, lachen tot je buikpijn hebt en… blijven vrienden. Je ziet het helemaal zitten om een relatie met hem of haar te hebben, maar je durft de volgende stap eigenlijk niet te zetten. Hoe langer je wacht, hoe moeilijker het is om alsnog uit de friendzone te komen en hoe kleiner de kans dat het nog iets wordt tussen jullie. Dus kom zo snel mogelijk uit die friendzone? Zo doe je dat.

Hoe kom je in de friendzone?
Het is misschien handig om eerst even te kijken hoe je precies in die friendzone bent gekomen. Je doet leuke dingen samen en geeft de ander aandacht, tijd en af en toe een koffie. Dat krijg je van de ander ook terug. Daar zit het probleem. Terwijl jij luistert, aandacht geeft, afspreekt, tijd vrijmaakt en helpt problemen op te lossen, heeft de ander alles wat hij of zij zou willen en misschien niet door dat jij hem of haar leuk vind. Daarbij komt dat deze persoon nog steeds vrij kan zijn en niet vastzit aan jou en dus eigenlijk alle voordelen al heeft van een vriend en het vrijgezellenbestaan. Oftewel, jij geeft alles, maar krijgt niet alles wat je wilt. Met de volgende stappen verander je dit.

1. Stop met jezelf voor schut zetten
Soms hebben we de neiging om te grappen ‘ik ben zo’n sukkel’ als we een foutje maken, struikelen of iets laten vallen. Met dit soort opmerkingen haal je jezelf naar beneden. Je bent nog steeds dezelfde leuke persoon, maar die opmerkingen zorgen ervoor dat hij of zij denkt over jou zoals hij denkt over zijn of haar kleine zusje. Dat wil je dus niet. Zelfs als grapje is het geen goed idee.

2. Maak jezelf schaars
Eén van de problemen waarom het geven/nemen scheef loopt, is dat jij genoeg beschikbaar bent, zowel in tijd als in emotioneel opzicht. Geef de ander de optie om jou te daten en breng daarnaast minder tijd met hem of haar door. Wij denken vaak dat veel tijd doorbrengen ervoor zorgt dat de ander vanzelf verliefd op ons wordt, maar dat werkt niet altijd. Ook het voor hem of haar klaarstaan via bijvoorbeeld telefoon kun je beter minderen.

3. Wees minder geïnteresseerd
Dit punt lijkt een beetje op het vorige, maar hierbij gaat het erom dat je voor jezelf kiest. Als jij behoeftig bent, heb je een slechte positie binnen de relatie. In deze positie geef je de ander wat hij/zij wil, maar krijg je niet wat jij wilt. Het is tijd dat je kiest voor wat jij wilt door een stap terug te doen. Wees bereid om het allemaal achter je te laten. Het gaat er niet om dat je hem negeert, maar dat je je tijd gewoon meer naar anderen of andere dingen moet verdelen. Op die manier komt hij of zij erachter dat wat jij geeft niet zo vanzelfsprekend is.

4. Raak hem of haar aan
Soms kunnen aanrakingen het verschil maken. Nu bedoelen we niet dat je de ander gelijk moet bespringen, maar soms kan een aanraking een gevoel oproepen. Begin met bijvoorbeeld een knuffel of een kus op de wang als je elkaar ziet of als je weggaat. Je kunt je hand eens op zijn of haar rug of arm leggen. Als je een stap verder durft te gaan, leg je hoofd een keer op de ander z’n schouder. Als hij of zij op dat moment hetzelfde doet, is er een grote kans dat er meer is voor jullie.

5. Geef hem of haar een beetje competitie
Doordat jij altijd voor hem of haar klaarstaat, beseft diegene misschien niet wat hij of zij heeft. Maak eens een praatje of doe eens iets gezelligs met een ander. Laat weten dat je niet exclusief voor diegene bestaat. Dit is ook goed voor je eigen zelfvertrouwen en sociale contacten. Wie weet maak je echt nieuwe vrienden. Als jij het druk hebt omdat je met andere mensen leuke dingen doet, komt hij of zij er misschien achter dat de friendzone ook niet voor diegene is. Als dat niet bij hem of haar wordt getriggerd, is het misschien tijd om verder te gaan.

 

 

6. Vraag of hij/zij iets voor je kan doen
Hoe gek het ook klinkt, mensen vinden jou een leuker persoon als ze iets voor je kunnen doen. Dit heet het Ben Franklin-effect en dat wil zeggen dat je meer voor iemand betekent als de ander in een relatie met jou kan ‘investeren’. Dus draai de rollen om en laat de ander investeren. Al is het maar het pakken van een drankje uit de koelkast.

7. Beloon goed gedrag
Ja, dat lees je goed en het is nog steeds hetzelfde artikel over de friendzone. Als iemand iets voor jou doet, doe dan iets terug of laat weten dat je het fijn vindt. Hierdoor doet de ander meer van dat wat jij leuk vindt. Het werkt andersom ook, als hij of zij iets doet wat je niet leuk vindt, negeer het dan. De ander zal dat gedrag minder vertonen. Houd het wel positief en creëer een dankbare sfeer.

Wat zijn jouw tips om uit de friendzone te komen? Heb je zelf wel eens één van deze tips uitgeprobeerd?

bron, bron, bron

Must reads 👀