Lifestyle

Zo krijg jij meer zelfvertrouwen

Zowel bewust als onbewust vergelijken we onszelf met mensen die we tegenkomen. De een heeft mooier haar, de ander langere benen en weer iemand anders is succesvoller. Langzamerhand lijkt zelfs een simpele wandeling in de buitenlucht meer op een wedstrijd omdat we ons constant blijven vergelijken. Om voorgoed af te rekenen met die onzekerheid zet Girlscene een aantal tips op een rijtje.

Zelfvertrouwen is de basis voor geluk. Hoe zelfverzekerder je in het leven staat, hoe leuker en makkelijker alles wordt. Natuurlijk is elke vrouw wel eens onzeker en dat kan ook niet anders wanneer er vrouwen zoals Doutzen Kroes bestaan ;-). Maar het is helemaal niet nodig om onzeker door het leven te gaan. Iedereen is namelijk uniek en speciaal op zijn of haar eigen manier. Ja, ook jij! Voer daarom de onderstaande tips uit en krijg meer zelfvertrouwen.

1. Stop met jezelf vergelijken met anderen
Vaak zien we onszelf in een wedstrijd met klasgenoten of collega’s. Wie kan er het hoogste cijfer halen en wie haalt er als eerste die grote promotie binnen? We voelen ons ongelukkig en onzeker als iemand anders het beter of iets eerder doet dan wij. Maar dit is nergens voor nodig! Probeer daarom te stoppen met jezelf te vergelijken met anderen. Dit is erg lastig en het gebeurt vaak ook onbewust, maar probeer er op te letten. Wanneer je je hier bewust van bent zie je dat het je alleen maar ongelukkig maakt. Jezelf vergelijken met anderen is zinloos en stopt pas wanneer jij besluit om tevreden te zijn met jezelf.

2. Stel je ideaalbeeld bij
Omdat iemand anders het beter doet dan jij betekent niet dat jij het slechter doet. Iedereen wil wel het salaris van Gisele Bündchen en de stem van Ariana Grande, maar echt realistisch is dit niet. Door jezelf constant te vergelijken met een ideaalbeeld accepteer je nooit jezelf. Hierdoor blijf je onzeker, want alleen zelfacceptatie leidt tot zelfvertrouwen dat blijvend is.

3. Laat het verleden los
Je kunt nog heel lang piekeren over iets wat je wel of juist niet gedaan hebt, maar focus je op het heden. Je haalt je zelfvertrouwen naar beneden door te blijven piekeren over iets waar je toch niets meer aan kunt veranderen. Besef dat het nooit te laat is om je leven om te gooien. Wil jij liever een andere studie doen, doe dit dan! Het verleden staat vast, maar de toekomst is nog open en klaar om ingevuld te worden door jou.

4. Stop met de wedstrijd in je hoofd
Het leven is geen constante wedstrijd. Besef dat dit leidt tot een slecht gevoel en weinig zelfvertrouwen. Jezelf vergelijken met iemand die volgens jou minder is levert je ook geen goed gevoel op. Je voelt je schuldig en krijgt medelijden. Misschien dat je je even superieur voelt, maar dit is slechts een compensatie van je onzekerheid. Iedereen is namelijk uniek en niemand kan bepalen hoe iemand zijn of haar leven moet leiden.

5. Accepteer de realiteit
Fantaseren over wat je had kunnen doen verandert niets aan de situatie. “Misschien, als ik vroeger op pianoles had gezeten, had ik nu een succesvolle muziekcarrière gehad.” Nee, zo werkt het niet. Alleen vanuit het heden kun je actie ondernemen. Accepteer daarom de realiteit van hoe het nu is en ga achter je dromen aan.

Onzeker of niet, iedereen is het waard om het leven te leiden dat hij/zij wil. Laat onzekerheid je daarom niet van je doelen afleiden.

 
Gezond zelfvertrouwen

Ben jij onzeker? Ga jij deze tips proberen?

Bron, bron