Lifestyle

Toffe studie: Media, Informatie en Communicatie

Sinds kort loopt Maxime stage op de redactie van Girlscene. In haar voorstel-artikel vertelde ze dat ze Media, Informatie en Communicatie studeert aan de Hogeschool van Amsterdam. Een aantal van jullie wilden meer over de studie weten. Danique heeft een aantal jaar geleden al iets verteld over de opleiding, maar deze is inmiddels erg veranderd. Maxime vertelt je hoe de opleiding nu in elkaar zit en wat je ermee kunt.

Hoe zit de opleiding in elkaar?
“Je begint de opleiding Media, Informatie en Communicatie met een algemeen jaar. Per blok (8 weken) ga je aan de slag met een bepaald soort medium. Het thema van het eerste blok is tijdschrift, het tweede blok gaat over een tv-format, het derde en vierde blok over online media. Zo kom je erachter wat jou echt interessant lijkt. Ik kwam erachter dat de tijdschriftenkant echt iets voor mij is.

In het tweede jaar krijg je ook nog een algemeen blok, maar zonder project. Daarna ga je een korte stage lopen van tien weken. Zo kun je erachter komen of dat wat je leuk lijkt, ook echt bij je past. Daarna begint het vormen van je eigen ervaring. Je kan een specialisatie van een halfjaar kiezen en de keuze is uit tekstschrijven, mediamarketing, audiovisuele producties (radio & tv) en digitale media.

Jaar drie begint weer met een specialisatie van een halfjaar. Je kiest dan tussen digitale mediastrategieën, mediaondernemerschap en mediaconcepten. Dit klinkt allemaal een beetje hetzelfde, maar de focus ligt bij allemaal ergens anders op. Ik doe digitale mediastrategieën, waarbij je een concept bedenkt en deze door middel van online media gaat lanceren. Het tweede halfjaar van jaar drie kun je of stage lopen of een minor volgen.

Het eerste halfjaar van jaar vier doe je de ander. Dus heb je in het tweede deel van jaar drie gekozen voor een stage dan doe je nu de minor of andersom. Daarna doe je nog je afstudeerscriptie en behaal je jouw diploma.”

Wat is er veranderd aan de opleiding?
“Je kunt de opleiding veel meer indelen hoe jij het wilt. Voordat de opleiding vernieuwd werd, koos je een richting, bijvoorbeeld Redactie & mediaproductie en volgde je een vast programma. Nu is het zo dat je zelf kunt beslissen welke elementen jij belangrijk vindt voor je carrière. Dat is ook direct hoe je je kunt onderscheiden van je studiegenoten en ‘concullega’s’.”

Wat is er zo leuk aan deze opleiding?
“De opleiding geeft je een basis waarbij je kennis hebt van elk soort medium. Dat kan altijd van pas komen tijdens je carrière. Ik had bijvoorbeeld een stage waarbij ik echt alles wat met communicatie te maken had, deed voor het bedrijf. Als je weet wat je wilt, kun je zelf kiezen hoe je jezelf wilt vormen. Wil je bijvoorbeeld journalist worden met verstand van digitale media? Dan kies je voor specialisaties tekstschrijven en digitale mediastrategieën. Daarnaast zijn de projecten voor echte opdrachtgevers, zoals Het Parool of Glamour. Dat is super tof, omdat je project echt gebruikt kan worden en je dus niet voor niets iets maakt.”


"Het concept dat mijn groepje bedacht, mochten we presenteren aan de hoofdredacteur van Het Parool."

Zijn er ook nog minder leuke dingen? 
“Natuurlijk zijn er minder leuke dingen. Als je niet goed weet wat je wilt, kan het moeilijk zijn om specialisaties te kiezen. Vooral omdat je er later misschien achter komt dat je liever iets anders wil doen met je werk. Ook moet je het leuk vinden om in groepen te werken of weten wat jouw rol binnen een groep is. Het kan vervelend zijn als jij iets anders wilt of bent dan anderen. Daarnaast zijn roosters elke week anders, wat betekent dat je flexibel moet zijn. Wel heb je vaak minimaal één dag in de week geen les.”

Wat vind jij van de opleiding?
“Ik vind de opleiding super leuk, maar ik vind het wel belangrijk om mezelf te onderscheiden. Dat komt doordat er zoveel mensen beginnen met de opleiding (afgelopen jaar ongeveer 700) en ik wil voor een toekomstige werkgever de keuze makkelijker maken om voor mij te kiezen. Ik heb dus naast school een fotografiecursus gevolgd, maar je kan alles doen wat jou net anders maakt dan anderen. Dat moet je wel echt voor jezelf beslissen. Media, Informatie en Communicatie biedt een goede basis voor een carrière in de media.”

Lijkt het je een leuke opleiding? Wat studeer jij nu?