Food

Maxime was Coca-Cola Zero verslaafd en dit is hoe slecht het echt voor je is

Maxime was Coca Cola Zero verslaafd en het is nog steeds het enige wat zij drinkt qua frisdrank. Het begon op de middelbare school, omdat ze zich verveelde in tussenuren en uit verveling ging eten. “Ik wilde niet altijd maar eten kopen en dus trok ik een blikje Zero, toen net geïntroduceerd door Coca Cola, uit de koelautomaat en zo begon mijn verslaving.” Afgelopen jaren is er veel kritiek geweest op light frisdrank, maar is het echt zo slecht voor je?

 

Suikervervanger Aspartaam
Is het nou wel of niet slecht?
Aspartaam (ook wel: E951 of Nutrosweet) ligt al langere tijd onder vuur. Dat zit zo. Aspartaam is een chemisch stofje dat 180 tot 200 keer zoeter is dan tafelsuiker (sucrose). In één kilogram Aspartaam zitten 4 calorieën. Nu het volgens vele gevaarlijke gedeelte. Aspartaam wordt door je lichaam omgezet in drie stoffen, waarvan tien procent methanol is. Methanol wordt omgezet in formaldehyde (zo, das een mond vol), een stof die kankerverwekkend is bij langdurig gebruik. Dus, lightproducten zijn slecht. Toch?

 

Nee, dit is dus waar veel nieuwsberichten de fout in gaan, want dit is niet het einde van het verhaal. De zuur formaldehyde wordt namelijk gebruikt door je lichaam, als bouwsteen voor proteïne. Je lichaam produceert zelf 1000 keer meer dan je dagelijks kunt consumeren. Als je lichaam de formaldehyde niet kan omzetten, wordt het afgebroken en plas je het gewoon uit. Het kan niet worden opgeslagen in je lichaam. 

De FDA, een organisatie die Amerikaanse burger beschermt door onder andere medicijnen en cosmetica goed te keuren, heeft akkoord gegeven voor het gebruik van Aspartaam. Zij schrijven een maximale inname van 50mg per kilo lichaamsgewicht voor. Reken je even mee? Als je 68 kilo weegt, krijg je teveel binnen als je 17,5 blikken light frisdrank drinkt, oftewel 6,2 liter. Das best veel toch? 

Alleen mensen met de zeldzame stofwisselingsziekte fenylketonuria moet oppassen met het drinken van lightproducten, omdat zij het bestandsdeel fenylalanine niet kunnen afbreken. Aan de andere kant, zit er in melk acht keer zoveel fenylalanine als in light frisdrank.  

Zuren 
Uit onderzoek blijkt dat niet iedereen even vatbaar is voor de zuurgraad van onder andere frisdrank. Dit betekent dat de zuren in frisdrank bij sommigen het glazuur meer aantasten dan bij anderen. De pH en de verzadigingsgraad met calcium en fosfaat zijn de boosdoeners. Frisdrank is dus, net als anderen producten die zuren bevatten, slecht voor het gebit. Diezelfde zuren helpen overigens wel als je maag een beetje van streek is, maar dat is nooit officieel bewezen.

Nog een kleine tip op het gebied van zuren: als je zure producten eet of drinkt, probeer dat dan zoveel mogelijk rond hetzelfde tijdstip te doen en niet verspreid over de dag. Je glazuur moet namelijk herstellen na een ‘zuuraanval’ en daar moet het wel de tijd voor krijgen. 

Hoewel frisdrank op zich in ieder geval niet bijdraagt aan je gezondheid, is het niet zo dat het kankerverwekkend is. Zeker de dagelijkse hoeveelheid die je tot je kan nemen (laten we zeggen een blikje of glas per dag), brengt je niet in gevaar. Met zuren moet je altijd uit kijken, of je die nu via frisdrank of sap binnen krijgt.