News

Studente droeg 10 dagen een hoofddoek en dit is wat er gebeurde

Wat zou er gebeuren als je ineens een hoofddoek draagt? Dat is waar studente Silke Raats benieuwd naar was. De Vlaamse ging de uitdaging aan en droeg tien dagen lang een hoofddoek. Ze vertelde alleen haar ouders en haar beste vriendin over het sociale experiment. Silke dacht dat ze zich goed had voorbereid, maar dat het zo uitpakte had ze nooit verwacht… 

In haar vrije tijd geeft ze huiswerkbegeleiding aan Turkse kinderen en de afgelopen maanden hielp ze een paar keer bij de opvang van vluchtelingen in een park in Brussel. De kortzichtige reacties die ze hierop van leeftijdsgenoten kreeg hebben haar geïnspireerd om een sociaal experiment te doen. Silke zou een maand lang een hoofddoek dragen, zonder haar omgeving te vertellen dat het een experiment is. 

De studente veranderde haar profielfoto op Facebook naar een foto met hoofddoek en wachtte af wat er gebeurde. Niemand wist -met uitzondering van haar ouders en beste vriendin- dat de Vlaamse een hoofddoek droeg voor een experiment. Silke wilde met haar experiment aantonen dat niet alle moslims radicale ideeën hebben. De studente dacht dat een maand een hoofddoek dragen wel te doen was. Zo heftig kan het toch niet zijn?

Maar ze had het mis. Silke zette het experiment al na tien dagen stop. De studente kreeg zoveel negatieve reacties dat ze haar hoofddoek vroegtijdig vaarwel zei. "Al snel kreeg ik meer en meer scheve blikken, ik werd voorbijgelopen en compleet genegeerd", vertelt Silke in De Standaard. "Ook door vrienden die ik al jarenlang ken en met wie ik in de zomer nog op vakantie ben geweest…" Zelfs kennissen en vrienden op Facebook reageerden negatief en schreven dingen als 'Ze is helemaal gek geworden' of 'Ze is te hard beïnvloed door zoveel in contact te komen met vluchtelingen en haar moslimvrienden'. Silke probeerde duidelijk te maken dat ze nog steeds dezelfde persoon is, maar dat mocht niet baten. 

Silke kreeg ook positieve reacties, maar volgens de studente zijn die helaas op één hand te tellen. 

Wat vind jij van Silke's experiment? Hoe zou jij reageren op Silke? 

Bron

Must reads 👀