Real life

Girls Issues: Ik heb enorme zweetplekken

Trouble in paradise? Girlscene helpt! Heb jij een probleem en weet je niet hoe je het moet oplossen? Vertel je situatie aan Girlscene en wij geven raad. Ruzie met je beste vriendin? Kledingcrisis? Boytrouble?! Die tijd is voorbij met het advies van Girlscene. Deze keer een Girlscene lezeres die last heeft van zweetplekken.

Hoi,
Ik ben soms weleens onzeker over zweetplekken, ik voel me niet prettig en ben bang dat ik niet meer lekker ruik. Hebben jullie misschien tips voor mij zodat ik mezelf weer zelfverzekerd voel?

Liefs, Anoniem

Lieve Anoniem,
Overmatig zweten kan vervelend en zelfs gênant zijn, maar transpireren is heel normaal en zelfs gezond! Door te transpireren blijft je lichaamstemperatuur namelijk op peil. Het is daarom heel logisch dat je méér zweet wanneer het warmer is. Maar naast hitte kunnen ook opwinding, stress en inspanning zorgen voor klotsende oksels. Gelukkig is er van alles aan te doen.

Zweet is van zichzelf reukloos, de typische zweetgeur ontstaat wanneer het zweet in contact komt met huidbacteriën. Wanneer je veel last hebt van overmatig zweten, wordt dat hyperhidrosis genoemd. De reden voor overmatig zweten kunnen onder andere medicijnen zijn. Daarnaast kan gekruid eten, roken en overmatig koffie drinken zweten verergeren. Ook stress is een grote factor.

Om minder last te hebben van je klotsende oksels is het belangrijk dat je tijdens het douchen goed alle zeepresten wegspoelt. Nog beter is om een zeepvrije wasgel te gebruiken. Droog na het douchen ook meteen je oksel af. Het is belangrijk om je oksels schoon te houden, dus neem je vandaag geen douche was dan wél je oksels!

Om het zweten te voorkomen kun je het beste producten gebruiken met zinkpasta of aluminiumchloride. Dit zijn namelijk antiperspiranten en deze zorgen ervoor dat je minder snel zweet. Deze ingrediënten vernauwen de zweetkliertjes waardoor de zweetproductie wordt afgeremd.

Daarnaast is het verstandig om elke dag een schoon shirt aan te trekken wanneer je last hebt van overmatige transpiratie. Probeer zoveel mogelijk katoenen kleding te dragen, synthetische stofjes zorgen er namelijk voor dat je nog meer transpireert. Tot slot zou je er ook voor kunnen kiezen om een extra shirt onder je kleding te dragen, je zweet er niet minder door, maar dit kan er wel voor zorgen om zweetplekken te verbergen. Houd ook in je achterhoofd dat transpiratievlekken het meest zichtbaar zijn op rood, blauw en grijs.

Het heeft trouwens geen zin om gedurende de dag nog even “bij te spuiten” met deodorant. Dit heeft namelijk geen enkel effect als je kleding al bevuild is. Tegenwoordig zijn er ook okselpads te koop, deze zijn te vergelijken met maandverband. Dit zijn plakstrips die je aan de binnenkant van je shirt plakt om transpiratie tegen te houden. Helpt nu helemaal niets en voel je je nog steeds onzeker, dan kun je Botox-injecties overwegen. Botox is een eiwit dat ervoor zorgt dat de zweetklieren minder vocht aanmaken. Het effect houdt tussen de zeven en tien maanden aan. Hierna kan de behandeling worden herhaald.

Hopelijk heb je hier wat aan!

Liefs,
Girlscene

Bron, bron

Heb jij ook een Girl Issue? Mail dan naar info@girlscene.nl.

Beeld: Thinkstockphotos