Lifestyle

Meid, dat kapsel kan echt niet

“Dat maakte me echt onzeker.” Ik zat in de trein richting Amsterdam en hoorde het gesprek aan tussen twee meisjes. “Ik stond voortaan uren voor de spiegel. Bang dat ze rotopmerkingen ging maken over mijn haar of make-up. Met social media ben ik gestopt, bang voor de hatelijke reacties die ze eronder zou zetten. En met fotograferen ben ik ook maar opgehouden, zij heeft me in laten zien dat ik geen talent heb.” Het andere meisje gaat wat ongemakkelijk verzitten, een frons op haar gezicht. “Maar waarom dan? Waarom laat je je zo stangen door één persoon?”

Ik vroeg me precies hetzelfde af. Het antwoord dat volgde uit de mond van het meisje? “Omdat ze me, hoe erg ik het ook vind, onzeker heeft gemaakt. Dat haal ik er niet zomaar meer uit.” Ik was op zijn zachtst gezegd verbaasd. Ik had naar het meisje willen rennen, een arm om haar heen willen slaan en willen zeggen dat ze zich niet onzeker moest laten maken. Dat het een geweldig kind was en dat ze moest doen waar ze zin in had. Maar ik deed het niet, want ik wist zelf ook dat het een onmogelijke missie was die nooit zou slagen. Die onzekerheid verdwijnt niet meer.

Erin gestampt door een meisje dat waarschijnlijk niet eens weet wat ze heeft veroorzaakt. Een meisje dat – en ik durf er om te wedden – net zo onzeker is. Onzeker door weer een ander persoon die haar het leven zuur heeft gemaakt. En het enige wat ik me af kon vragen was, waarom? Waarom laten we rotopmerkingen achter op Instagram, wat doet ons de kledingstijl van een ander bekritiseren, wat is de reden dat we iemand doen geloven dat ze geen talent hebben, gewoon omdat we jaloers zijn en zouden willen dat wíj dat talent hadden? Waarom maken wij meiden het elkaar zo moeilijk?

Ik zie het niet alleen bij jonge meiden, maar ook bij volwassen vrouwen. Elkaar geen promotie gunnen, roddelen over die vriendin die altijd rood wordt tijdens een vergadering, groen van jaloezie worden omdat ze een geweldig figuur heeft (en haar daarom maar afkraken). We zien elkaar tegenwoordig niet meer als vriendinnen, maar als concurrenten. Altijd beter, mooier of slanker zijn, dat is ons doel.

Is het niet veel beter om elkaar de hemel in te prijzen? Om niet achter elkaars rug om te praten en elkaar complimenten te geven in plaats van beledigingen? We zijn allemaal al onzeker genoeg, en die af en toe vervelende omgang met elkaar maakt het er niet beter op. Het wordt eens tijd dat we elkaar sterker maken, stoppen met het afbrokkelen van elkaars ego in een wereld waar we al vaak genoeg bekritiseerd worden.

Ik was niet naar het meisje in de trein gerend. Had ik het maar wel gedaan, gewoon om te zeggen hoe geweldig ze is. En dat geldt voor jullie allemaal.

Door: Bente van storiesbybente.com

Wat vind jij ervan dat een ander je zo onzeker kan maken?

Beeld: Thinkstockphotos