Lifestyle

Kerstmarkt-hoppen: de 17 must-visit kerstmarkten in Europa

kerstmarkten

Het is weer die tijd van het jaar waarin de lucht gevuld is met de geur van glühwein en warme chocolademelk, en de straten zijn versierd met fonkelende lichtjes. Kerstmis staat voor de deur en dat betekent dat het tijd is om jezelf onder te dompelen in de magie van kerstmarkten! Of je nu op zoek bent naar traditionele ambachten, heerlijk eten of gewoon wilt genieten van een gezellige sfeer, Europa heeft talloze kerstmarkten die perfect zijn om te bezoeken. Hier zijn onze topkeuzes voor dit jaar:

1. Kerstmarkt in Dresden, Duitsland (26 november – 24 december)

De Dresden Kerstmarkt wordt beschouwd als een van de oudste en meest traditionele kerstmarkten ter wereld. Met zijn prachtige architectuur en ruim 250 kraampjes die lokale ambachten en lekkernijen verkopen, is dit een must-visit voor kerstliefhebbers.

2. Kerstmarkt in Wenen, Oostenrijk (18 november – 26 december)

Wenen staat bekend om zijn elegante kerstmarkten. Van de betoverende lichtjes op de Rathausplatz tot de weelderige kerstsfeer in Schönbrunn Palace, deze stad brengt je met gemak in de kerststemming.

3. Kerstmarkt in Straatsburg, Frankrijk (25 november – 31 december)

Straatsburg claimt de titel van ‘De hoofdstad van Kerstmis’ en het is niet moeilijk te begrijpen waarom. Met zijn schilderachtige vakwerkhuizen en charmante kraampjes die alles verkopen van handgemaakte kerstversieringen tot heerlijke Elzasser gerechten, is dit een kerstmarkt die je niet wilt missen.

4. Kerstmarkt in Brugge, België (26 november – 1 januari)

Het middeleeuwse decor van Brugge zorgt voor een betoverende sfeer tijdens de feestdagen. De markt op de Grote Markt biedt een scala aan gastronomische traktaties en prachtige ambachten.

5. Kerstmarkt in Stockholm, Zweden (20 november – 23 december)

De Zweedse hoofdstad verandert tijdens de wintermaanden in een sprookjesachtige bestemming. De kerstmarkt op het historische Gamla Stan-plein is een hoogtepunt, met zijn gezellige kraampjes en traditionele Zweedse lekkernijen.

6. Kerstmarkt in Praag, Tsjechië (2 december – 6 januari)

Praag staat bekend om zijn adembenemende architectuur en tijdens de kerstperiode wordt de stad nog magischer. De kerstmarkt op het Oude Stadsplein biedt een scala aan handgemaakte producten en heerlijke gerechten.

7. Kerstmarkt in Londen, Verenigd Koninkrijk (november – januari)

Londen bruist van de kerstsfeer tijdens de wintermaanden. Bezoek Winter Wonderland in Hyde Park voor attracties, ijsbanen en kraampjes vol cadeau-ideeën of struin door de markten bij Southbank Centre en Leicester Square.

8. Kerstmarkt in Barcelona, Spanje (24 november – 23 december)

In Barcelona kun je genieten van een unieke mix van Catalaanse tradities en kerstmis. De Fira de Santa Llúcia-markt biedt ambachtelijke producten en versieringen die typisch zijn voor deze regio.

9. Kerstmarkt in Krakau, Polen (26 november – 26 december)

Krakau heeft misschien wel een van de meest pittoreske kerstmarkten van Europa. Het centrale plein Rynek Glówny komt tot leven met kleurrijke kraampjes en een betoverende kerstsfeer.

10. Kerstmarkt in Boedapest, Hongarije (november – januari)

De kerstmarkt in Boedapest is verspreid over verschillende locaties in de stad en biedt een breed scala aan activiteiten en traktaties. Mis vooral niet de markt op het Vörösmarty-plein, waar je lokale ambachten en lekkernijen kunt vinden.

11. Kerstmarkt in Kopenhagen, Denemarken (november – december)

Kopenhagen staat bekend om zijn hippe designscene, maar tijdens de feestdagen verandert de stad in een sprookjesachtige bestemming. Bezoek de Tivoli Gardens voor een betoverende kerstsfeer.

12. Kerstmarkt in Riga, Letland (26 november – 8 januari)

Riga heeft misschien wel de meest sprookjesachtige kerstmarkt van Oost-Europa. Met zijn prachtige architectuur en gezellige kraampjes is dit de perfecte plek om te genieten van de Baltische gastvrijheid tijdens de feestdagen.

13. Kerstmarkt in Tallinn, Estland (27 november – 7 januari)

Tallinn is een verborgen parel als het gaat om kerstmarkten. De historische oude binnenstad wordt omgetoverd tot een magisch winterwonderland vol met kraampjes die traditionele Estse producten verkopen.

14. Kerstmarkt in Rome, Italië (december)

Rome is altijd een betoverende stad, maar tijdens de kerstperiode krijgt het een extra magische touch. Bezoek de kerstmarkt in Piazza Navona voor cadeaus en lekkernijen.

15. Kerstmarkt in Helsinki, Finland (december)

Helsinki staat bekend om zijn prachtige kerstmarkten die zich uitstrekken over verschillende delen van de stad. Mis vooral niet de markt op het Senaatsplein voor een scala aan ambachtelijke producten en culinaire hoogstandjes.

16. Kerstmarkt in Amsterdam, Nederland (november – januari)

Onze eigen hoofdstad mag natuurlijk niet ontbreken op deze lijst! De kerstmarkt op het Museumplein in Amsterdam biedt een breed scala aan kraampjes met unieke cadeau-ideeën en heerlijk eten.

17. Kerstmarkt in Praag, Tsjechië (26 november – 6 januari)

Praag is zo mooi dat we hem twee keer hebben opgenomen in deze lijst! Maar hé, wie kan er genoeg krijgen van Praag? Bezoek zowel de Oude Stadsplein-markt als de kerstmarkt bij het Wenceslasplein voor een dubbele dosis kerstmagie.