Lifestyle

Zo kom je van je bindingsangst af!

Kom jij nooit verder dan kortstondige liefdes, mis jij je leven als single en wil jij niets weten van samenwonen of kinderen? Grote kans dat jij last hebt van bindingsangst. Maar wat is dit nou eigenlijk? En hoe kom je er vanaf? Girlscene zoekt het uit.

Bindingsangst geeft je het gevoel dat je vrijheid verdwijnt op het moment dat je een relatie aangaat. Je partner mag nooit écht dichtbij komen en op het moment dat het serieus wordt, kap je het af. Dit is het moment dat je kwetsbaar bent. Bindingsangst weerhoudt mensen ervan om op een normale, gezonde manier met elkaar een relatie te hebben. Bindingsangst heeft niet alleen betrekking op liefdesrelaties, maar ook op vriendschappelijke relaties.

Bindingsangst en verlatingsangst zijn met elkaar verbonden. Mensen met bindingsangst zijn bang om zich te binden. Dit in tegenstelling tot mensen met verlatingsangst, zij vrezen juist te worden verlaten. Beide angsten worden groter naarmate de relatie intiemer wordt. Vaak wordt bindingsangst gebruikt als smoesje om een relatie te verbreken. Toch is bindingsangst wel degelijk een erkende, vervelende stoornis en mensen kunnen hiervan veel last ondervinden.


Bindingsangst komt voort uit onbewuste en niet verwerkte emoties. Onzekerheden en een slechte jeugd kunnen ook een rol spelen. Zo kan het zijn dat je als kind weinig liefde hebt ontvangen of iemand die je dierbaar was je vertrouwen heeft geschonden. De allergrootste factor van bindingsangst is de angst. De angst om afgewezen te worden, om te falen en de angst om mensen te verliezen. Voor mensen met bindingsangst is afgewezen worden vele malen erger dan geen relatie hebben. Bij iedereen komt bindingsangst wel eens voor. Het is heel normaal dat je twijfelt over stappen in je relatie, maar voor sommige wordt de angst structureel en overheersend.

Bindingsangst wordt vaak afgedaan als iets waar alleen mannen last van hebben, maar heel veel mannen willen juist wél een vaste relatie. Het probleem is dat mannen zich emotioneel anders uiten dan vrouwen, maar vrouwen zien dit meteen als bindingsangst.

Wanneer er wél echt sprake is van bindingsangst, probeert je partner voortdurend afstand te scheppen. Om hier verandering in te brengen heb je veel energie en geduld nodig. Beide partners zullen de bindingsangst moeten erkennen en dan pas kun je er iets aan doen. Toch moet je in gedachten houden dat er altijd sprake zal zijn van een zekere afstand.
Wanneer je jezelf hebt aangepraat dat je last van bindingsangst hebt, kom je er nooit écht vanaf. Om er vanaf te komen moet je juist op zoek naar de oorzaak achter de bindingsangst. Door de oorzaak aan te pakken wordt de bindingsangst minder. Praat vooral ook met elkaar. Praten is belangrijk in elke relatie en voorkomt misverstanden en spanningen. Gun jezelf ook om in de relatie te groeien. Bindingsangst is echt niet binnen één dag over.

Blijf er wel voor zorgen dat je nooit je zelfrespect verliest. Iedereen heeft recht op liefde en geluk. Maar keep in mind dat niet iedereen liefde geeft op dezelfde manier. Misschien toon jij liefde met kusjes en knuffels terwijl jouw vriend liefde toont door eens lekker te koken.

Mocht je er zelf echt niet uitkomen dan kan een bezoek aan een psycholoog uitkomst bieden.

Wil je met andere meiden hierover praten, neem dan even een kijkje op het forum.

Ken jij iemand met bindingsangst?

Tip ingezonden door Britt vd. E, bedankt!

Bron, bron

Beeld: Thinkstockphotos