Lifestyle

8 tips om een kleine kamer in te richten

Ga je binnenkort op kamers of heb je een kleine slaapkamer? Dan heb je vast behoefte aan wat interieurtips. Geloof het of niet, maar ook een mini ruimte kan functioneel en gezellig zijn. Girlscene heeft genoeg tips voor jou om optimaal gebruik te maken van je kleine kamertje. Als je het slim speelt, dan lijkt jouw kleine kamer veel ruimer dan het eigenlijk is!

1. Koop je meubels in verhouding tot je kamer
Als je geen grote ruimte hebt, koop dan geen grote, massieve meubels. Ga juist voor meubels die in verhouding goed passen. Doordat niet de gehele kamer vol staat met reusachtige meubels, voelt het geheel veel ruimer en aangenamer.

2. Maak gebruik van de gehele ruimte
Denk verticaal! Er is misschien niet zoveel ruimte op de grond, maar er zijn nog een heleboel andere opties om ruimte te creëren in de hoogte. Bevestig planken aan de muren voor meer opbergruimte, planken behouden de openheid van de ruimte. Door een aantal manden op de planken te plaatsen kun je ook wat dingen uit het zicht opbergen, want prullen laten jouw kamer alleen maar kleiner lijken.

Als de kamer hoog genoeg is kun je ook denken in levels, remember de hoogslaper? Ideaal om ruimte te besparen! Of ga nog een stapje verder en bouw een houten verhoging, daar kun je bijvoorbeeld je bed op plaatsen. Heel handig en het ziet er ook nog eens heel leuk uit!

Als zo’n verhoging of hoogslaper je niet bevalt, is het een idee om lades onder je bed te plaatsen. Lekker veel opbergruimte uit het zicht!

3. Neem de tijd met het inrichten
Begin rustig als je de ruimte gaat inrichten en probeer niet alles in één keer af te hebben. Start met de meest belangrijke meubels die echt onmisbaar zijn. Vanuit daar kun je kijken wat je nog mist en wat er nog past. Op die manier weet je wat je écht nodig hebt en waar er nog ruimte is voor mooie woonaccessoires.

4. Plaats meubels die niet opvallen
Kies neutrale meubels of meubels in de kleur van de muur of vloer, op deze manier vallen de meubels wat minder op en blendt het mooi met het geheel. In een kleine kamer is dat belangrijk, omdat het er snel vol uitziet.

5. Geef een meubel meerdere functies
Je hebt behoefte aan allerlei dingen in je kamer, maar helaas niet alle ruimte. Don’t worry, kiezen hoeft niet per se!  Zorg ervoor dat je multifunctionele meubels aanschaft. Een eettafel kun je ook gebruiken als bureau, twee vliegen in één klap (ook handig om een uitklapbare eettafel te kiezen, voor als er een keer wat meer gasten komen eten). Een slaapbank is ook een heel handige oplossing bij ruimtegebrek. Overdag kun je gasten ontvangen of zelf lekker chillen op de bank en ’s avonds tover je de bank om tot een bed. Een poefje is handig, maar een poefje met opbergruimte is nog veel handiger!

6. Houd de kamer schoon!
Maak geen rommel in een kleine kamer, ruim alles meteen op. De rommel valt namelijk heel erg op en doet de ruimte nog kleiner lijken. Organiseer je post, huiswerk en boeken netjes in bakjes of op plankjes. Gooi vieze kleren gelijk in de wasmand en vouw schone kleren netjes op. Als je iedere dag je rommel opruimt, is het een hele kleine moeite met een groots resultaat!

7. Investeer in de vloer en muren
Een donkere vloer in combinatie met lichte muren kan een ruimte veel groter doen lijken.

8. Allerbelangrijkst is dat jij je thuisvoelt!
Het is jouw kamer, dus jij moet je er goed voelen. Kleed het aan hoe jij het leuk vindt, een kleine ruimte betekent niet dat er geen plek is voor schilderijen, fotolijsten, posters etc. Het moet nog steeds gezellig blijven! Creëer sfeer door woonaccessoires toe te voegen die jij mooi vindt en maak gebruik van veel lampen. Ook met lampen kun je het idee van meer ruimte creëren. Houd niet te veel rekening met gasten qua inrichting, wat voor jou voldoende is om mee te leven, is ook voldoende voor gasten die even op bezoek komen!

Als je écht goed je best doet kun je zelfs een kamer van acht vierkante meter omtoveren tot een huisje! Check dit filmpje over een mini appartement in Parijs: 

Heb jij misschien nog meer tips voor een kleine kamer? Laat het ons weten! 

Wij hebben een aantal leuke huisaccessoires voor jullie opgezocht. Wil je bestellen? Klik dan op één van de onderstaande afbeeldingen.

Koperen bijzettafel voor €69,99

Gebreide poef voor €35,-

Draadmand voor €22,50

Sieradenhouder voor €9,99

Klok voor €34,99

Kussenhoesje voor €8,99

Vloerkleed voor €49,95

Bron, Bron