Lifestyle

Jij, mooi? Je hebt niet eens een blokjesbuik!

Ga je het internet op, dan ontkom je er niet aan: ‘8 keer gezonde snacks’, ‘6 sportoefeningen met top resultaat’, ‘5 tips om af te vallen’ en ’10 tips voor een grotere kont’ niet te vergeten. Waar een tijd geleden alles nog vol stond over mode, lifestyle en andere fijne blogs, overheersen de fitness en health onderwerpen tegenwoordig het web. Daar is helemaal niets mis mee, maar de levens van tieners lijken er voortaan om te draaien. Want o wee als je een kont hebt die niet in verhouding is met de rest van je lichaam. En een beetje vet rond je buik? No way. Dat moet hoe dan ook weg!

Helaas houdt het bij die blogs niet op, want ook op Instagram en andere social media ontkom je niet aan de meest absurde trends. Blijkbaar is het een spelletje om de grootste thigh gap te hebben, ben je een winnaar als je een blokjesbuik hebt en tel je pas echt mee als je de armen hebt van een fitnessinstructeur. En wel eens van de sleutelbeen challenge gehoord? Blijkbaar ben je pas echt mooi als je  voorwerpen op je sleutelbeen kan balanceren. Want hoe meer erop past, hoe verder ze uitsteken en hoe dunner je dus bent. Geloof me, het bestaat. En het is absurd.

Scrollend door al die blogs en Instagram posts, vraag ik mezelf af hoe het zover gekomen is. Meisjes van 14 horen zich geen zorgen te maken over cellulitis, te dikke bovenbenen of iets te brede schouders. Sterker nog, geen enkele vrouw hoort daar op zo’n obsessieve manier mee bezig te zijn. Sinds wanneer is het belangrijker geworden om fit te zijn in plaats van gelukkig? Waarom tellen strakke benen meer mee dan lekker in je vel zitten? En waarom werken we eerst aan ons lichaam om daarna pas te kijken naar onze mentale gezondheid?

Toch is het te begrijpen. Door de overvloed aan perfecte foto’s op Instagram (die de werkelijkheid absoluut niet weerspiegelen) en de prachtfoto’s die we zien in tijdschriften en andere media lijkt het hebben van een geweldig lichaam hand in hand te gaan met groots geluk. Iets wat we allemaal willen hebben, en dus gaan we in de gewichten hangen en stukjes taart afwijzen op verjaardagsfeestjes. Ik kan het weten, ik heb er zelf aan mee gedaan. En nee, ik werd er niet gelukkiger van.

Lieve vrouwen over de gehele wereld, laten we eerlijk zijn. Van een blokjesbuik word je uiteindelijk niet blijer, een thigh gap zorgt er niet voor dat je onzekerheden verdwijnen en een uitstekend sleutelbeen zorgt er niet voor dat je lekkerder in je vel zit. Geluk gaat niet altijd hand in hand met een mooi lichaam, lekker in je vel zitten doet dat echter wel. Laat die absurde challenges en perfecte Instagramfoto’s achterwege en voer je zelf in plaats daarvan met artikelen die er echt toe doen. Omarm je onvolmaaktheden en probeer ze niet te verdoezelen. Er mag gestreefd worden naar een gezond lichaam, maar zorg er eerst voor dat je mentaal sterk bent. Want dan pas ben je echt mooi.

Door: Bente van storiesbybente.com

Kun jij je vinden in het verhaal van Bente?

Beeld: thinkstockphotos