Lifestyle

Zó haal jij snel je rijbewijs

Hoe fijn is het als je zelf naar de stad kunt rijden zonder eerst een uur met de trein te moeten, of zomaar spontaan langs de McDrive te rijden zonder je moeder mee te hoeven sleuren. Maar voordat het zover is moet je nog wel even dat rijbewijs binnenhalen en hiervoor moet je heel veel oefenen! Girlscene zet voor jou 11 tips op een rijtje zodat jij zo snel mogelijk de weg op kan scheuren!

1. Blijf kalm
Key tijdens al je rijlessen én je examen is om kalm te blijven en de rust te bewaren. In het verkeer zit niemand te wachten op een hyperventilerend persoon achter het stuur, hierdoor kun je alleen maar ongelukken veroorzaken.

2. Het hoeft niet perfect
Het verkeer in ontzettend onvoorspelbaar, daarnaast kun je nooit perfect rijden en dit hoeft ook helemaal niet. Je zult zien dat als je veel op de weg zit, er een heleboel mensen zijn die helemaal niet goed kunnen rijden. Wees daarom ook niet te streng voor jezelf, vergeet je een keer je knipperlicht jammer dan.

3. Kijk om je heen
Het verkeer verandert constant, dus het is heel belangrijk dat je om je heen kijkt (dit ga je nog heel vaak horen!). Door goed om je heen te kijken kun jij de situatie inschatten. Zie je bijvoorbeeld de auto voor je remmen omdat er een file aankomt, ga dan niet doorschakelen en gas geven.

4. Have fun
Rijlessen is niet altijd leuk, Girlscene’s Maudy weet er alles van en was totaal geen fan van autorijden en rijlessen. Maar sinds dat ze haar rijbewijs heeft scheurt ze overal naartoe en vindt ze het geweldig. Houd daarom in je hoofd dat alle ellende het uiteindelijk allemaal waard is en jij straks alleen naar de Primark kan rijden! 

5. Plan lessen in
Niets zo vervelend als niet kunnen lessen omdat alles volgeboekt zit en er geen plek meer is. Plan daarom van tevoren zoveel mogelijk lessen in, ook al zijn sommige lessen pas over drie maanden. Jij hoeft je nu in ieder geval geen zorgen meer te maken of er wel plek is.

6. Plan je theorie
Zonde als je al bijna mag afrijden, maar je theorie nog steeds niet hebt omdat je hem nog steeds niet in gepland hebt. Volgende week ga ik echt beginnen met leren…

7. Vertrouw op jezelf en je instructeur
Je instructeur laat jou echt niets doen wat je niet kunt. Twijfel daarom niet aan jezelf, als je de snelweg op gestuurd wordt dan kun je dit ook.

8. Afslaan is niet erg
Ook al slaat de auto honderd keer af, zolang je het goed oplost en rustig blijft is er niets aan de hand.

9. Voel je niet aangevallen door commentaar
Je instructeur wilt er alleen maar voor zorgen dat jij je rijbewijs haalt en goed rijdt. Neem daarom zijn commentaar niet te persoonlijk op, want hij probeert je alleen maar te helpen. 

10. Je hoeft niet meteen te slagen
Bijna niemand slaagt meteen de eerste keer, lukt het jou wel: geweldig! Lukt het niet, no problemo! Volgende keer beter.

11. Rijden leer je pas als je je rijbewijs hebt
Wees niet bang, je hoeft nog niet perfect te kunnen rijden als je jouw rijbewijs hebt gehaald. Écht rijden leer je pas een paar maanden nadat je je rijbewijs hebt. Dan pas heb je alle tijd om rustig en zelfstandig auto te rijden.

Binnenkort je eerste rijles? Check dan dit artikel op Girlscene! Nog meer rijles tips nodig? Neem dan zeker even een kijkje op het forum!

Heb jij al rijles?

Beeld: Thinkstockphotos