Lifestyle

Wow: XTC-gebruik onder jongeren wordt steeds normaler

Heb jij weleens een pilletje geslikt? Voorheen slikte je misschien alleen het vitaminepilletje dat je moeder je toestopte, maar tegenwoordig slikken jongeren ook andere pilletjes. Tijdens festivals en andere grote feesten kun je er niet omheen: XTC wordt veel gebruikt. En dat wordt volkomen normaal gevonden, zo blijkt uit een onderzoek van het Trimbos-instituut. Maar wat blijkt? We weten bagger weinig over de werking en effecten van de drug…

"Want ik heb drank en drugs, ik heb drank en drugs…". Uitgaan, dat hoort erbij als je jong bent. Niks is leuker dan op zaterdagavond helemaal los te gaan in een club of overdag op een festival te staan met het zonnetje dat op je gezicht schijnt. Er wordt allang niet meer gek opgekeken als je daarbij een wijntje in je hand hebt, maar tegenwoordig is het ook volkomen normaal als je een pilletje slikt tijdens het uitgaan. Het gebruik van XTC is de afgelopen jaren toegenomen, dat blijkt uit de ‘Kerncijfers drugsgebruik 2014’ van het Trimbos-instituut.

Het onderzoek wijst uit dat 12,5% van de jongvolwassenen tussen de 15 en 34 weleens XTC heeft gebruikt. Daarnaast is de gemiddelde hoeveelheid MDMA (de werkzame stof in XTC) in de afgelopen zes jaar bijna verdubbeld. Dat zijn flinke aantallen, maar dat is niet het meest alarmerende. Een meerderheid van de jongeren is onbekend met deze toename van de hoeveelheid MDMA en de werking en effecten van XTC. Wow! Dat is geen goed nieuws. Dat is de reden dat SIRE een nieuwe campagne is gestart. En die campagne is niet overbodig. Een aantal feiten op een rij:
63% van de jongeren weet niet dat de dosis MDMA in XTC is toegenomen
70% van de jongeren weet niet wat een te hoge dosis met je doet
66% van de jongeren weet niet dat oververhitting het belangrijkste risico is
60% van de jongeren weet niet dat je maximaal twee glazen water per uur mag nuttigen indien je gebruikt

SIRE veroordeelt het gebruik van XTC niet -net als wij dat niet doen- maar wilt Nederland wel bekend maken met de feiten over XTC die we niet altijd kennen. Dit doen ze door middel van de website xtcfacts.nl. "5,6% van de jongeren tussen 15 en 34 jaar heeft het afgelopen jaar XTC gebruikt. Dat is bijna twee keer zo veel als zes jaar geleden. Verder geeft 12,5% van de jongeren tussen 15 en 34 jaar aan ooit eens of meerdere keren XTC te hebben gebruikt. Daarnaast is de gemiddelde hoeveelheid MDMA, de werkzame stof in XTC, enorm toegenomen. Een veilige dosis bestaat niet en méér is niet beter. Risico’s van gebruik nemen bij hogere doseringen MDMA toe. Dat weten veel jongeren niet. Dat weten veel ouders niet. Beide groepen zijn geholpen met de feiten rondom XTC", zegt Sabine van Aken, projectleider bij SIRE.

We zijn helemaal eens met de boodschap van SIRE. Zorg dat je voordat je XTC -of welke andere drug dan ook- gebruikt goed op de hoogte bent van de werking en de effecten.

Vind jij het gebruik van XTC normaal? Wist jij dat zoveel jongeren drugs gebruiken en er zo weinig over weten?

Bron: SIRE
Beeld: thinkstockphotos

Must reads 👀