Lifestyle

Zo blijf jij de hele dag actief en voorkom je de middagdip

Elke ochtend drukken we het liefst een stuk of vijf keer op onze geliefde snooze button voordat we ons warme nestje verlaten. Om ervoor te zorgen dat we de ochtend doorkomen, gieten we snel wat kopjes koffie naar binnen met als resultaat dat we tegen twee uur stijf staan van de suiker en cafeïne. Tijd voor verandering. Met deze tips ben jij de hele dag actief!

1. Zet je alarm elke dag op dezelfde tijd
Ja meiden, dan bedoelen we ook echt élke dag, ook het weekend. Door elke dag op hetzelfde tijdstip wakker te worden creëer je een ritme. We weten dat het heel verleidelijk is om op zondag lekker lang uit te slapen, maar veel effectiever is om in de middag een powernap te doen van maximaal dertig minuten. Heb je moeite met opstaan, zorg dan dat er veel licht aanwezig is. Open je gordijnen of doe de lamp aan, hierdoor beseffen je hersenen dat het ochtend is.

2. Begint de dag met water en citroen
We weten dat het drinken van water belangrijk is, maar waarom? Alle cellen in je lichaam halen energie uit water, zonder genoeg water zal je je futloos voelen. Drink minimaal twee liter water per dag. Als je hier moeite mee hebt, kun je een liter fles kopen. Hierdoor weet je altijd precies hoeveel water je gedronken hebt.

3. Geen cafeïne
Veel mensen beginnen de dag met een cup of coffee om wakker te worden, maar dit werkt juist averechts! Je krijgt van koffie inderdaad energie, maar deze energie is maar voor een paar uur. Na een paar uur stort je volledig in en zit jij alweer aan het volgende bakje. Koffie “leent” namelijk energie van je lichaam en daar moet je later op de dag een prijs voor betalen. Daarnaast zorgt cafeïne er ook voor dat je later op de avond minder snel in slaapt valt en dus de volgende dag minder productief bent.

4. Neem een groene smoothie als ontbijt
Groentes zitten vol mineralen, vitamines en antioxidanten die goed zijn voor de energie productie. Je kunt natuurlijk ook voor een salade kiezen, maar na een week komen de blaadjes sla onderhand je neus uit. Om er toch voor te zorgen dat je genoeg groenten binnenkrijgt kun je een sap of smoothie maken. Een tip voor alle smoothie lovers: meng fruit met wat bittere groenten die je minder snel los zou eten, door het fruit wordt het lekker zoet en ontdek je nieuwe combinaties.

5. Ga naar buiten
Het kleinste beetje zon doet wonderen voor je vitamine- en energielevel. Nu is het in Nederland niet altijd zo eenvoudig om wat zonnestraaltjes mee te pakken, maar een frisse neus halen zorgt al voor meer energie. Loop daarom tijdens je pauze even naar buiten of eet je lunch buiten. Lukt het echt niet om vijf minuutjes naar buiten te gaan, probeer dan dicht bij een raam te zitten.

6. Verander elke dertig minuten van houding
Het is niet goed voor je lichaam om de hele dag in dezelfde houding te zitten, zo word je sneller moe en verlies je je concentratie. Vooral voor mensen die veel achter een computer zitten is het verstandig om eens van houding te veranderen. Om jezelf hieraan te herinneren kun je om het half uur een alarm zetten op je telefoon. Probeer dan even een rondje te lopen, desnoods naar het toilet. Strek je benen of maak je schouders los.

Welke tips ga jij proberen?

Bron

Beeld: Thinkstockphotos